Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подозират умишлен пожар в параклиса "Свети Георги" над Сопот

Пожар в параклиса  "Свети Георги" над Сопот е унищожил икони и други църковни вещи. Според кмета на Сопот Веселин Личев, става въпрос за хулиганска проява. Районната прокуратура в Карлово образува вече досъдебно производство по случая. Към момента то се води срещу неизвестен извършител и е за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом.

Параклисът „Свети Георги” е възстановен с пари на дарители от сопотския край през 2008 година. Сигналът за инцидента е бил подаден от Атанас Николов, един от дарителите, който е посетил параклиса сутринта:
Всички икони бяха свалени от стените, събрани на центъра на параклисчето и опожарени.
Има силни съмнения, че пожарът е умишлен, но това може да потвърди само техническата експертиза, върху която се работи в момента,  каза директорът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов. Той подчерта, че извършителите се издирват, а от прокуратурата призоваха гражданите, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР.  Говорителят на пловдивската противопожарна служба Цвятко Дешев заяви, че тяхна  помощ за потушаването на пожара не е била търсена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!