Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За родителската обич и борбата с аутизма

БНР Новини
Снимка: личен архив

Едно на всеки 150 деца в света страда от аутизъм. Това е около 2% от населението на планетата. В България все още няма единен регистър, който да обхваща децата и възрастните с такива проблеми. Предполага се, че засегнатите са около 140 000 души. Малцина знаят, че аутизмът е състояние, което е свързано с проблеми в социалната комуникация. Именно поради това затруднение много често обществото се отнася с пренебрежение към засегнатите. Петър Кондев и съпругата му Лилия са от гр. Пазарджик и  имат четири деца. Един от синовете им, Емил, сега на 10 години, е атипичен аутист. За проблемите на детето си разбират, когато е много малък и оттогава не са спрели да търсят път за решаването им. Десетки терапии, лечения и методи – някои помагат, други не... Ето какво ни сподели Петър:

Истината е в постоянното търсене и работа. По пътя на това търсене достигнахме до ХБОТ – хипербарна оксигенотерапия, или простичко казано – барокамера. В България тази терапия е малко известна по простата причина, че почти няма барокамери. Когато стигнахме до тази информация, подобна терапия се предлагаше само във Варна и София. Трябваше да се пътува. Ето защо опитахме първо с домашна барокамера, закупена от чужбина, която ни предостави наш приятел. Но след 40-50 сеанса резултатите бяха доста вяли. Решихме, че трябва да продължим с „истинска“ барокамера, ако мога така да се изразя. Проблемът е в това, че домашната барокамера работи с много по-ниско налягане и няма добавен кислород, а същината на терапията е именно добавеният кислород.

Семейството се премества за два месеца във Варна, където детето се подлага на курс от 45 последователни процедури в барокамера всеки ден. Резултатите са сериозни – детето започва да усеща много по-добре тялото си, подобрява значително цялостната и фината моторика, започва да скача на батут, да пише по контур… Няколко месеца по-късно процедурите се повтарят и в София. Резултатите са също толкова впечатляващи и родителите са убедени, че именно това е терапията за Емил. Загриженият баща се опитва да търси камери от този тип, да убеди местни специалисти и собственици на здравни заведения, че има полза. Уви, без резултат! И тогава…

Аз съм техник по натура и вероятно това ми помогна в начинанието да направя барокамера. Вече нямах никакви съмнения, че имаме нужда от нея. Нашият стандарт на живот и възможностите ни са такива, че реших поне да опитам. Не съм имал съмнения, че ще успея да направя барокамера, защото като конструкция и апаратура тя не е нещо много сложно. Просто човек трябва да има времето, средствата и желанието. Всичко това го имах!

Една барокамера се състои от множество технически елементи по нея. Фактор № 1 при избора на всеки елемент за Кондев е максималната надеждност и съответствието на техническите изисквания. Всички компоненти са лицензирани и минали през метрология.

В България няма нормативна уредба за барокамерите. Това в един момент може да се окаже проблем, ако се появят камери, които да не отговарят на необходимите условия, но Кондев е подготвен да защити своето изобретение. Както той казва „колкото съм изчел и събрал информация за барокамерата, толкова не съм учил за нито едно от образованията ми“. От два месеца синът му ползва барокамерата. Той е щастлив, спокоен, комуникативен, признаците на аутизма са почти незабележими, с изключение на говора… Вече си играе с другите деца, просто е станал един от тях! Родителите са доволни от постигнатото, но има още много работа и терапията продължава. Биха искали хората да знаят, че тази терапия помага на деца не само с аутизъм, но и с различни форми на изоставане, поведенчески проблеми, хиперактивност и др. Барокамерата може да се включи в много процеси: заздравяване на всякакъв род тъканни нарушения, овладяване на натравяне с газове, храни, течности и т.н. От десетки години този вид терапия съществува в страни като Англия, Италия и се ползва безплатно и мащабно в случаи на множествена склероза и детска церебрална парализа.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15