Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператорите не са оптимисти за летния туристически сезон в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България е една от възможните дестинации за пренасочване на туристи след кървавите атентати в Тунис, които доведоха до анулиране на резервации. Почивките в България и Тунис са сравними като цена, а пренасочването на туристи е възможно технически, но реално е трудно осъществимо понеже сезонът вече е в разгара си, коментира за Радио България Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА):

Това, което се очаква, тъй като се анулират резервации за Тунис, е празните места в чартърите за България да се напълнят по-лесно. Но повечето западни туроператори отдавна са си запълнили местата за високия сезон, така че не очаквам огромно пренасочване на туристи от Тунис към България.

Причината е организацията на резервациите и продажбите в пазара на едро в туризма, които предвиждат планиране, заявка и авансово плащане на леглата:

Контингентите и чартърните програми са договорени още миналата година, пояснява Драганов. Корекции, в съответствие със записванията, се правят от големите европейски туроператори, които са работили на нашия пазар през януари. Никой в момента няма да пренасочи нови самолети от Германия или от Холандия за България, заради това, че ги е анулирал в Тунис.

Туроператорите не са много оптимистични относно летния туристически сезон, чиито пик започва. По данни на НСИ за миналото лято България е приела малко над 4.5 милиона туристи, като най-голям е броят на туристите от Германия, Румъния, Гърция.

През тази година има известно увеличение на английския и немския пазар, коментира Драганов. Но на холандския пазар, например, има спад. Спад има и на руския пазар, тъй като голяма част от фирмите, които предлагаха туризъм в България фалираха, а и руските туристи избягват да резервират през туроператори. От друга страна, на руските държавни служители бяха наложени ограничения да пътуват за страните от ЕС. Спадът на руските туристи е очевиден и никой няма да го отрече. Но 300 хиляди руснаци имат недвижима собственост в България, така че със сигурност ще дойдат.

Руснаците, които идват у нас, за да ползват собствени жилища обаче не се отчитат като туристи по класификацията на Евростат. Наблюденията на бранша сочат, че през юни около 30 руски самолета дневно са кацали на летище Бургас, а руски граждани притежават недвижими имоти предимно в Бургаска област.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25
Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45