Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператорите не са оптимисти за летния туристически сезон в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България е една от възможните дестинации за пренасочване на туристи след кървавите атентати в Тунис, които доведоха до анулиране на резервации. Почивките в България и Тунис са сравними като цена, а пренасочването на туристи е възможно технически, но реално е трудно осъществимо понеже сезонът вече е в разгара си, коментира за Радио България Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА):

Това, което се очаква, тъй като се анулират резервации за Тунис, е празните места в чартърите за България да се напълнят по-лесно. Но повечето западни туроператори отдавна са си запълнили местата за високия сезон, така че не очаквам огромно пренасочване на туристи от Тунис към България.

Причината е организацията на резервациите и продажбите в пазара на едро в туризма, които предвиждат планиране, заявка и авансово плащане на леглата:

Контингентите и чартърните програми са договорени още миналата година, пояснява Драганов. Корекции, в съответствие със записванията, се правят от големите европейски туроператори, които са работили на нашия пазар през януари. Никой в момента няма да пренасочи нови самолети от Германия или от Холандия за България, заради това, че ги е анулирал в Тунис.

Туроператорите не са много оптимистични относно летния туристически сезон, чиито пик започва. По данни на НСИ за миналото лято България е приела малко над 4.5 милиона туристи, като най-голям е броят на туристите от Германия, Румъния, Гърция.

През тази година има известно увеличение на английския и немския пазар, коментира Драганов. Но на холандския пазар, например, има спад. Спад има и на руския пазар, тъй като голяма част от фирмите, които предлагаха туризъм в България фалираха, а и руските туристи избягват да резервират през туроператори. От друга страна, на руските държавни служители бяха наложени ограничения да пътуват за страните от ЕС. Спадът на руските туристи е очевиден и никой няма да го отрече. Но 300 хиляди руснаци имат недвижима собственост в България, така че със сигурност ще дойдат.

Руснаците, които идват у нас, за да ползват собствени жилища обаче не се отчитат като туристи по класификацията на Евростат. Наблюденията на бранша сочат, че през юни около 30 руски самолета дневно са кацали на летище Бургас, а руски граждани притежават недвижими имоти предимно в Бургаска област.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10