Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на музиката от Лондон – в София

БНР Новини
Дрю Леви
Снимка: beefeaterbg.com

Mузика и много настроение завладяха центъра на София (29 юни – 7 юли). Девет дни, на девет популярни места в града хората имаха възможност да се докоснат до изкуството на единайсет от най-колоритните улични музиканти на Лондон. Според някои именно Лондон е сърцето на уличната култура, изкуство и музика – недоказано като факт, но достатъчно, за да привлече вниманието... Бъскърите (buskers), както ги наричат в Кралството, спечелиха много нови приятели, докоснаха се до някои черти на българския нрав, усетиха атмосферата на столицата.

Проектът, чрез който звуците на Лондон достигнаха до България, се нарича Sofia welcomes the streets of London. Стартира благодарение на марка алкохол, произвеждан в Лондон, както и на трима български скаути в лицето на Насо Русков, Иван Хадживеликов и Илиян Ружин. Като британски възпитаник, Насо познава музикалната сцена на Лондон “отвътре”. На Острова той завършва английска филология и цели пет години пее по всякакви клубове, включително и легендарната зала Брикстън Академи. Иван и Илиян са водещи на „Фалшименто” – популярно шоу по Радио Бинар (БНР), внедряващо в ефира нова, инди музика, която на друга българска честота не може да бъде чута. Двамата непрекъснато издирват концерти, фестивали и записи, с които да запознават своите слушатели. Един от младите изпълнители, поканен от тях, е 22-годишен бъскър, който разказва накратко за себе си.

Казвам се Дрю Леви и се занимавам с музика от около десет години. Когато бях на 15 започнах да пиша свои песни. Участвал съм в редица фестивали и шоу спектакли, един от които е известният Billy Elliot. Освен в Англия, изнасям концерти и в много други страни.

Дрю Леви се научава сам да свири на пиано, негов кумир е Елтън Джон. В момента работи по дебютния си албум, непрекъснато участва в концерти и фестивали.

Много харесвам София и съм много щастлив, че съм тук – продължава той. – Всички около мен са приятелски настроени и ме посрещнаха страхотно. В началото нямах големи очаквания за концертите, тъй като не бях сигурен дали хората ще разберат езика ми, музиката ми... Но всички харесаха моето представяне.

Софи ДеБатистаХаризматичната млада изпълнителка Софи ДеБатиста също сподели своите преживявания като „музикант на улицата“. Тя започва своята кариера след като печели ежегодния турнир за бъскъри, организиран от кмета на Лондон. Софи свири на улицата от две години.

Свиря на китара, пиша музика и я изпълнявам по улиците на Лондон и на най-различни фестивали – разказва тя. – Завършила съм университет. Свирила съм на много музикални инструменти, но впоследствие открих, че звукът на китарата се съчетава най-добре с моя глас. Понякога свиря на пиано и барабани, но за мен най-подходяща за създаване на музика е китарата.

Софи, също както Дрю, е впечатлена и много приятно изненадана от начина, по който българската публика я посреща на всеки концерт. Тя споделя, че свиренето по улиците на Лондон значително се различава от това в София.

Хората в Лондон не ни обръщат толкова внимание, колкото тук. Това е най-съществената разлика – пояснява Софи. – На улицата може да се случи абсолютно всичко, без изключение. Срещам всякакви хора, понякога получавам подаръци, писма... всичко е непредвидимо и неочаквано – точно това обичам най-много. Докато свиря на улицата усещам, че хората харесват музиката, която правя и се чувстват щастливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42