Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

Снимка: БГНЕС

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на Сръбската православна църква, с което те предоставят самостоятелен статут - автокефалност, на православната църква в Северна Македония. Архиепископът на православната църква в Северна Македония е включен в диптиха, който българският патриарх поменава при всяка една света литургия, като глава на една от поместните църкви. В момента те са една самостоятелна църква и ние сме признали това, в общение сме с техни архиереи и служим заедно, и това е църковният начин да се реши един проблем - да признаем грешката си и да поискаме прошка", каза патриах Данаил. „Като изхождаме от принципа на човеколюбието, ние ще сме на страната на всички човеци и няма да позволим тогава да ни разделят с разни фили и фоби." Това коментира той в отговор на въпрос дали е на страната на Русия във войната ѝ с Украйна. "Още преди да стъпя в битността ми на патриарх нееднократно съм заявявал, че при този конфликт, а и при всеки конфликт, най-доброто нещо е да се спрат военните действия, кръвопролитията и да седнат враждуващите страни и другите, които са свързани с това, да разговарят, ще се намери решение. Това съм заявявал от началото на конфликта“, казва духовникът.

"Ролята на църквата е именно да покаже на хората, че има път. Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до някакво разбирателство, църквата винаги сочи този път, който е към царството Божие. Господ ни е казал: Търсете преди всичко царството на Бога и неговата правда, и всичко останало ще ви се преведе", добави патриархът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39

В събота се очаква се пожарът край границата с Турция да бъде овладян

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава частичното бедствено положение в 7 села.  Спокойно е преминала нощта в района на големия пожар около с. Воден, каза областният управител Николай..

публикувано на 20.07.24 в 09:00