Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Пловдив срещу изсичането на дървета за строеж на нов зоопарк

Зоопаркът в Пловдив
Снимка: БГНЕС

В Пловдив представители на екологични организации и граждани протестираха срещу изсичането на дървета в зоната на старата зоологическа градина в най-големия парк на града "Отдих и култура". 

Природозащитниците предупредиха, че при строителството на новия зоокът ще бъдат изсечени стотици дървета на площ от 30 декара. 

Еколозите са на мнение, че мащабното разширение на новата зоологическа градина непоправимо ще унищожи парка. Те твърдят, че строителството е започнало в разрез със законовите разпоредби, а призивът им е институциите да реагират адекватно:
Искам да имам въздух в моя град. Той не е непопулярен с голямо движение на въздушните маси, затова пък имаме нужда от повече дървета. В случая, когато се изсичат тези дървета, имаме проблем.
Ние не сме против зоологическата градина. Ние сме родители. Аз помня като дете това място. 30 декара, за да свалиш гора, на основание на кое?
Строителството е законно, когато има влязло в сила разрешение за строеж. Ние сме го обжалвали, което директно му пречи да влезе в сила.
От Община Пловдив заявиха, че строителните фирми са започнали работа по новата зоологическа градина, след като са изминати всички процедури, а необходимата документация, включително и разрешението за строеж, са изрядни. 
Протестиращите заявиха, че на предстоящата сесия ще уведомят общинските съветници, че искат зоологическата градина да се изгради на празен терен в друг район на града. Според тях такива места има в районите "Тракия", "Южен" и "Източен".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!