Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Започват консултации за подкрепа на конституционните промени

Снимка: БГНЕС

В следващите 10 дни предстоят консултации с основните политически сили в парламента, за да се осигури необходимата подкрепа при гласуването за промените  в конституцията, каза в Пловдив председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, ако подкрепата към  събраните до момента малко над 130 подписа в полза на конституционните промени е налице, предстоят дискусии, които в следващите 5 месеца биха дали силен тласък на съдебната реформа:

Основните неща, това е разделянето на Висшия съдебен съвет. Това е възприето и от Европейската комисия. Засилване ролята на Инспектората и съм убеден, че с мандатност на Висшия съдебен съвет от четири години, което всъщност даде възможност да се консолидираме от различните мнения, защото имаше различни мнения, дали да запазим 5-годишния мандат. Дали да бъде четири, дали да бъде три. И в общи линии консенсусно, при внасянето на тези над 130 подписа, стигнахме до извода, че е по-добре да се консолидираме около четири години. И съм убеден, че това ще даде действителна възможност и за последващите мерки, които са предвидени в цялата стратегия, която беше приета от българския парламент за реформи в съдебната система.

Относно последния случай на полицейско насилие в София, Цветан Цветанов  поздрави гражданите и медиите, които направиха обществено достояние записите,  като подчерта, че  ръководството на МВР трябва да вземе драстични мерки.  Цветанов смята, че трябва да се увеличат възможностите за получаването на повече такива сигнали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!