Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От извора” – записи от националните събори на народното творчество в Копривщица

Снимка: архив

Тази година през август Копривщица очаква участниците и гостите на Националния събор за народно творчество. Десетилетия наред старинният възрожденски град е домакин на този своеобразен празник на автентичния български фолклор.Началото е поставено през 1965 година. Оттогава,на всеки пет години поляните на местността Войводенец се превръщат в голяма народна сцена, където показват изкуството си най-добрите самодейци – умели свирачи, разказвачи, талантливи певци, танцьори…

С годините сред утвърдените имена във фолклора се налагат и нови, по-млади таланти. Така съборът се превръща в мост между поколенията, а запазването на вековното българско наследство е една от главните му цели.Радио България ви предлага част от безценните записи, които продуцентите на  БНР осъществиха в Копривщица през годините.

Радостно е, че през годините това, което се случваше в Копривщица, получи отзвук и по света – съборът се радва на голям интерес и посещение от чужбина. Ще припомним някои от впечатленията на нашите гости:

Не говоря като фолклорист, а като човек влюбен във фолклора. Това, което ме възхити, бяха чувствата, които извираха направо от сърцата на хората. Изключителна хармония – по естрадите и около тях. Вие сте на прав път! – казва Андре Гиз, президент на МФФ в Ница, Франция.

Фестивалът в Копривщица е най-големият национален фестивал на който присъствам. Шест естради – това е грандиозно, не съм виждал да се организира нещо подобно другаде по света. Познавам българския фолклор като динамично изкуство, което не живее само за фестивала, а и в ежедневието на хората. Вашият фолклор е част от древната и съвременна българска култура. Това са думи на Вилиям Фабри, директор на Института за култура в Братислава.

Българският фолклор е оригинален и не може лесно да се опише с думи. Видяхме танци, в които личи много живот. Музиката е интересна и самобитна. Особено впечатление прави нейното ритмично своеобразие – твърде трудни за изпълнение ритми, но въздействащи силно и непосредствено! – това е мнението на Вилфрид Мюлер от Германия.

Интересен факт е, че като участници в събора пристигат и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи.


Редактори: Елена Цветкова, Моника Александрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15

На Еньовден билките и водата добиват магична сила

Рано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..

публикувано на 24.06.24 в 04:30
Снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Пловдив кани любителите на позабравени занаяти в Етнографския си музей

Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..

публикувано на 23.06.24 в 10:10