Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната група на БСП предлага промени в Кодекса за социално осигуряване

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да не се изравнява възрастта и стажът за пенсиониране на мъжете и жените. От левицата искат стажът за пенсиониране за жените да бъде с три години по-малък от този за мъжете. 
Причината за предлаганата промяна е, че жените в България работят с по-ниско заплащане и е много по-трудно да постигнат изискуемия стаж и възраст, в които могат да се пенсионират, каза депутатът Мая Манолова
Знаете, че всеки работодател търси жена до 30 години, да има минимум 5 години стаж, която да е отгледала 2 деца, която да гарантира, че няма да отсъства от работа, което е невъзможно. Така че изискването от 65 години и 40 години стаж е абсолютно непосилно за българските жени.
От БСП отправиха и призив към всички жени-народни представителки, както и конкретно към председателя на парламента Цецка Цачева и депутатите-жени от ГЕРБ, да ги подкрепят: Не е справедливо да сме равни единствено в пенсионирането, защото днес българската жена е абсолютно дискримирана с предложенията, които прави управляващото мнозинство. Призоваваме за повече солидарност с българските жени днес.
Мая Манолова заяви, че БСП има още предложения в Кодекса за социално осигуряване за гъвкави форми за ранно пенсиониране: За замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране, ранното пенсиониране на миньорите. Аз, заедно с колеги, ще внеса и исканията на полицаите за пенсионната реформа, които предвиждат 3-годишен гратисен период за влизане в сила на новите правила.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!