Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически парк „Тополница“ – поглед към неолитния свят

БНР Новини
6
Снимка: Луиза Лазарова

Местността „Св. Петка“ в близост до село Чавдар е наследник на най-древните култура и население, които някога са откривани от учените в Средногорието. Археологическите разкопки край река Тополница, продължили от 1968 до 1980 година, доказват, че на това китно място е имало живот преди 7000 години. Открити са останки от неолитни жилища, уникални по рода си рисувана керамика и съдове, датиращи от неолита. На това място в момента се намира Археологически парк „Тополница“, който отваря врати през октомври 2012 г. Изграден е по европейски проект. В парка се намира музей за неолитна култура, където чрез табла, плакати, снимки и екскурзоводна беседа гостите ще мога да се запознаят подробно с историята на находките в селищната могила и да се пренесат хиляди години назад в миналото. Наскоро е открита и изложба, която разказва за историята на село Чавдар.


Точно до музея се разполагат пет неолитни къщички, които пресъздават живота на хората от миналото. Жилищата са пресъздадени автентично и позволяват на туристите да се потопят в древната култура. Достъпни са безплатно за всички туристи, а любителите на по-специални изживявания имат възможност да пренощуват в една от къщичките и наистина да се запознаят с ежедневието на прародителите си.

Сред атракциите е и работилницата за глинени съдове и сечива, датираща от каменната ера.
Айсум Мехмедова, уредник на Археологически парк „Тополница“, разказва за най-интересните находки:

Тук може да се види всичко от неолита. Преди откриването на металите, всички оръдия на труда са били от камъни, кости на животни, дърво и всичко, което може да се вземе от природата. Има различни съдове, ръчна мелница, която се нарича хромел, питоси и грънчарски колелета.

Точно до археологическия комплекс, в най-високата част на местността, се намира параклисът „Св. Петка“, построен през 2008 г. Оттам се разкрива невероятна панорамна гледка към парк „Тополница“ и село Чавдар.
Параклисът „Св. Петка“
Тази точка до ден днешен събира местните хора на празници и поддържа културата и традициите на средногорци. Комплексът включва още традиционен български ресторант, както и място за пикник, оборудвано с камина, навеси и дървени беседки.

Снимки: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31