Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "ТЕЦ-Сливен" проведоха мълчалив протест

Снимка: БГНЕС

Работещите в "ТЕЦ-Сливен" проведоха мълчалив протест пред топлоцентралата. Те се обявяват против промените в Закона за енергетиката и отчисленията, които топлоцентралите ще трябва да правят в новосъздадения фонд "Сигурност на енергийната система". 

В декларация на синдикалните организации на "Топлофикация-Сливен" до председателя на парламента, премиера, енергийния министър и парламентарната комисия по енергетика се заявява, че последствията от петпроцентния  налог върху продадената електрическа енергия ще доведат до спиране на отоплението на над 12 хиляди домакинства, в 35 учебни заведения и 50 учреждения в Сливен. Минка Димитрова от "Подкрепа" обясни проблема.
Това, което е предвидено да бъде направено, би рефлектирало едновременно върху работодателя и оттам върху нас, върху заплащането ни и върху работата на централата. Ние сме изправени пред фалит, всички производители да внасят пет процента върху произведената и продадената електроенергия в 15-дневен срок, в противен случай предприятието изпада като държавен длъжник докато НЕК може и да не ни заплати тази енергия.
НЕК дължи на "ТЕЦ-Сливен" два и половина милиона лева. Протестиращите смятат, че внасянето на средства във фонда е нерегламентирана финансова помощ за държавна компания за сметка на производителите и потребителите, за да могат да бъдат субсидирани.
От три милиарда и двеста милиона, които се харчат в държавата за изкупуване на ток, един милиард за американците, един милиард и двеста милиона за ВЕИ-тата и още един милиард за всички останали производители на ток. Е това ли е нормалното в тази държава?
Протестиращите ще предприемат всички законни действия в защита на работните си места и в знак на несъгласие с провежданата енергийна политика.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!