Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Кринчев – новият диригент на Държавна опера Стара Загора

БНР Новини
Снимка: operasz.bg
От юли новият диригент на операта в Стара Загора Ивайло Кринчев встъпи в длъжност. Въпреки вълнението и радостта от назначението, музикантът съзнава какви предизвикателства го очакват:

Предстои ни да извървим заедно един път. Колективът на Стара Загора е с големи традиции, но се е нуждае от попълване на оркестъра и хора. Изключително щастлив съм, че успяхме да поставим класиката в жанра „Кармен“ от Жорж Бизе на открито в рамките на фестивала „Августа Траяна“. Старозагорската публика явно обича своята опера и има отношение към нея. И на концерта по случай нейната 90-годишнина, и на „Кармен” видях огромна публика, която живо се интересуваше от изкуството ни.

Ивайло Кринчев завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров” със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов. Има участия в майсторски класове под ръководството на Илья Мусин в Санкт Петербург и Карл Остерайхер във Виена. Връщайки се назад, Ивайло Кринчев разказва как се е появил интересът му към диригентската професия:

Главна роля за това изигра познанството ми с Димитър Манолов, който за съжаление вече не е сред нас. По времето когато се срещнах с него, той бе главен диригент на Софийска опера. Само година по-късно наследи Добрин Петков, като пое филхармонията в Пловдив. Основното, което научих от него, е че всеки добър музикант може да ръководи оркестър, но ако искаш да си диригент на ниво, трябва да усвоиш философията на професията.

Като млад диригент Ивайло Кринчев натрупва опит в операта и филхармонията на Бургас, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаската опера. Под негово ръководство за първи път там са поставени оперите „Дон Жуан” от Волфганг Амадеус Моцарт и „Норма” от Винченцо Белини. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж” в Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли из Европа. Паралелно преподава в Музикалната академия по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”. От 2001 г. е щатен преподавател, а от 2005 г. – доцент.

Името на Ивайло Кринчев е познато и в Южна Корея, където той изнася майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети и гостува на симфонични и камерни оркестри.

През септември започва новият сезон на Държавна опера Стара Загора. Ивайло Кринчев разкрива някои от изненадите в него:

Месеците май и юни, когато аз още не заемах това място, операта се движеше по репертоарен план, определен от предходното ръководство. В предстоящия сезон имаме нови постановки. Сред акцентите е откриването на алтернативна камерна сцена в куклен театър Стара Загора. Също така ни предстои постановка на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети – заглавие, което години е отсъствало от програмата на Старозагорска опера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05