Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е напълно реалистична

Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е напълно реалистична, заяви заместник-председателят на парламента Красимир Каракачанов. Директорът на ЮНЕСКО започва поредица от срещи с политическите сили. Днес тя се срещна с Каракачанов, който е съпредседател на ВМРО.

Възможно е България да излъчи генералния секретар на ООН след година, заяви Красимир Каракачанов след срещата си с Бокова.

Няма място за колебание. Аз мисля, че госпожа Бокова би била един прекрасен генерален секретар на ООН и с опита, който има, и с дипломатическите умения, които е придобила през годините. Така че мисля, че съвсем разумно и нормално е тя да получи подкрепата от всички фактори в България. Предложението на България е изключително важно от гледна точка на това да не стане пак така, типично по български, някой българин започне да се издига и се чудим дали да го подкрепим.

Процедурата по избора се провежда от Общото събрание на ООН и ако на него петте постоянни страни - членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, нямат разминавания по кандидатурата, то тя се внася за гласуване в Общото събрание.

Ирина Бокова коментира, че основната цел на срещите в парламента е мястото на страната ни за опазване на културното наследство:

В много от програмите, останалите програми, на ЮНЕСКО има много силно българско присъствие. Не крия, че разговаряхме и за моята кандидатура за поста генерален секретар на ООН и в този смисъл разменихме няколко идеи как по нататък да продължим да работим заедно. Просто смятах, че е редно да запозная политическите сили с този въпрос, тъй като това наистина е национален въпрос, аз се чувствам особено отговорна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!