Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Без съдебна реформа няма как да направим антикорупционната политика

Снимка: БГНЕС

Без съдебна реформа България не може да води успешна антикорупционна политика, заяви вицепремиерът Меглена Кунева на дискусия на тема "Създаване на работещи антикорупционни политики в България: успешният опит на европейските страни":

Съдебната реформа и антикорупцията са две страни на една и съща монета. Без съдебна реформа няма как да направим антикорупционната политика. Със сигурност и обратното е важно. Ако нещо трябва да се направи ясно, като публичен знак е, че няма да има повече формални проверки. Законът за корупцията, който се надявам, че ще мине на първо четене сега, е всъщност първата крачка в изкачването на един доста стръмен хълм. В момента, в който спрем, ние ще се върнем назад. Не бива да се спира и не бива да мислим, че само този закон може да реши всичко.

Кунева очаква тази седмица депутатите да гласуват на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред висшите държавници, с който трябва да бъде създадено Бюро за борба с корупцията по високите етажи на властта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!