Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати в кулоарите на парламента:

Възможно е произвеждането на референдума заедно с местните избори да не се състои

Снимка: БГНЕС

Възможно е произвеждането на референдума заедно с местните избори да не се състои. Това коментираха депутати в кулоарите на парламента, след като пленарната зала отхвърли въпросите за мажоритарното и за задължителното гласуване от предложението на президента за референдума. 

Орязаният вариант на въпросите за предстоящия референдум предизвика съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов да определи случилото се като договорка.

Между ДПС и ГЕРБ. На прегласуването гласовете на ГЕРБ паднаха с 24. Толкова, колкото да не мине миналото вече на първо гласуване решение.

На същата позиция беше и Филип Попов от БСП.

И днес бяхме свидетели на това историческо корпоративно сговорно сдружение. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази разочарованието си от поведението на коалиционния си партньор Реформаторския блок.

Що се касае до мажоритарния елемент, реформаторите по начина, по който демонстративно гласуваха "против" и "въздържал се, смятам, че не беше коректно спрямо тези 570 000 гласа, които събираха подписите и те участваха активно при тяхното внасяне. Не знам кога са искрени.

Петър Славов от реформаторите обясни:

По отношение на задължителното гласуване групата гласува шарено. Част от колегите гласуваха "за", други имаха определени съображения, че евентуално би могло да се говори за противоконституционност и поради това вероятно се въздържаха.

Цветан Цветанов е категоричен, че в този си вид референдумът няма да постигне целите си:

За които и днес президентът говори и това, което ние бяхме договорили, че тези два текста, ако могат да бъдат за мажоритарно и за електронното, пак е някаква частична победа от гледна точка на това, че сме изпълнили ангажимента си пред всички тези 570 000 български граждани.

От Патриотичния фронт дори допуснаха, че референдум няма да се проведе. Димитър Байрактаров:

Референдум не може да се проведе, тъй като законът забранява пренареждане на въпросите. При положение че първи и втори въпрос бяха отхвърлени от Народното събрание, третият въпрос става първи, иначе - пренареждане, което вече е нарушение на закона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!