Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската диагноза на Балканите през погледа на изследователите от БАН

БНР Новини
Авторите на сборника по време на представянето му в БАН
Снимка: Мария Пеева

В дните с най-високи температури БАН представи книга, посветена на вечно горещата тема – Балканите. Сборникът „Балканите през второто десетилетие на XXI век” е разработен от изследователи към Института за балканистика. Статиите разглеждат актуални процеси във всяка от балканските държави в един относително спокоен период, характеризиращ се с активизиране на двустранните политически и икономически контакти по пътя на евроинтеграцията. Двама от авторите представят своя анализ пред Радио България с акцент върху някои от най-сложните и проблемни доскоро отношения в региона, които се явяваха и пречка за интеграцията на Балканите.

СнимкаПри интеграцията на Западните Балкани има обратен фокус, смята д-р Бисер Банчев, eксперт по съвременна история на Югоизточна Европа. За Балканите тя е шанс за напредък в сферата на конкурентоспособността и регионалното развитие. А Брюксел я разглежда през призмата на сигурността – политическата, финансовата, енергийната... Тези две различни гледни точки обаче не винаги се пресичат успешно. Според д-р Банчев Подгорица и Белград например отразяват двете крайности в интеграцията на Западните Балкани: Черна гора се стреми ускорено да покрие политическите изисквания за присъединяване към НАТО и ЕС, докато Сърбия наблегна повече на вътрешната консолидация и стабилизиране на икономиката.

Какви са спънките пред интеграцията?


Те са два вида. Първите са обективни като изостаналост в структурата на икономиката. По-притеснителни са субективните, които са на политическо и декларативно ниво – коментира д-р Банчев. – Миналата година ЕК заяви, че балканските страни не могат да очакват присъединяване преди 2020 г. Изявлението разочарова мнозина, но е една обективна перспектива, защото самият преговорен процес е доста дълъг. Ситуацията в Гърция показва, че през следващите 5-7 години ще има изчерпване на структурните фондове. Това е причината в балканските общества да нараства евроскептицизмът. Случаят с Гърция е единичен, но е илюстрация на отношението едновременно на любов и омраза към ЕС, което е характерно за нашите общества.

Пътят на евроинтеграция промени дори взаимоотношенията между сърби и албанци. Историкът и бивш посланик в Албания и Косово, д-р Боби Бобев коментира: През май сръбският премиер Александър Вучич направи историческо посещение в Албания по покана на албанския си колега Еди Рама.Дойде моментът, в който откриването на перспектива за евроинтеграция на Западните Балкани не можеше да не им повлияе в положителен смисъл. Погледнато в по-широката регионална рамка, това е първият случай в историята, когато всички държавни субекти на Балканите имат обща външнополитическа цел. От една страна, имаме развитие на отношенията между Албания и Сърбия. Само в последната година се реализира посещение на председател на сръбския парламент в Албания, както и разменени визити на министър-председатели. Коментаторите ги нарекоха „исторически”. Едно похвално активизиране на отношенията между Сърбия и Албания, което се усеща и което не може да не повлияе върху цялостния климат в региона. От друга страна, имаме задълбочаване на диалога между Белград и Прищина и постигане на реални резултати. И в Сърбия, и в Косово достатъчно ясно разбраха, че от постепенното регулиране на техните взаимоотношения зависи бъдещето им в ЕС.

Във връзка с идеята или по-скоро със страховете за създаване на т.нар. Велика Албания д-р Бобев припомни, че при първото съвместно заседание на правителствата на Албания и Косово (в Призрен през януари 2014 г.), тогавашните премиери Еди Рама и Хашим Тачи отговорно заявиха, че общото съществуване на албанците в бъдеще ще бъде реализирано единствено и само чрез тяхното членство в ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40