Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненчев: От европрограма вероятно ще бъдат взети пари за утилизацията на 7000 тона боеприпаси

Снимка: БГНЕС

Вероятно от европейска програма ще бъдат взети средства за утилизацията на близо 7000 тона боеприпаси, поясни министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на правителството:

Кандидатстваме по една програма на Европейския съюз и се надяваме от там да усвоим средства, което до голяма степен да ни облекчи. Ще направим всичко възможно. Ако това не се случи, премиерът е обещал, че ще осигури средства от тези, които получава Централният бюджет от продажба на имоти.

Военният министър увери, че ще бъде финализирано споразумението с Полша за ремонта на двигателите на нашите изтребители:

Ще вземем най-правилното решение - най-вече направихме няколко посещения и отзивите са изключително положителни. Отношението от страна на поляците и във връзка с условията, с които разполага полската страна, мисля, че е съвсем разумно до средата на следващата година да имаме собствени сили със собствени ресурси и да охраняваме въздушното си пространство. Надявам се, че още в рамките на тази година ще получим два двигателя и ще сключим договор за други шест.

Военното министерство няма сигнали за пряка опасност на наша територия от действията на "Ислямска държава", добави министър Ненчев:

За момента действително нямаме сигнали за осъществяването на дейност от страна на "Ислямска държава" в рамките на страната. Считам, че трябва да бъдем солидарни с нашите партньори от Алианса, но ме безпокои всичко онова, което се случва в Западните Балкани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!