Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

550 души годшно стават жертви на трафик

Всяка година  550 души у нас стават  жертви на трафик. Сред потърпевшите най-много са хората между 15 и 29 години, предимно от малцинствата или от бедни семейства. Данните бяха оповестени на кръгла маса в Община Пловдив по повод Международния ден за борба с трафика - 30 юли.

Все повече момчета и мъже стават жертва на трафик с цел  проституция, посочи секретарят на националната комисия за борба с трафика Камелия Димитрова. Не са малко и студентите, които не виждат перспектива за реализация в страната и биват подмамени с обещания за по добър живот. 

Традиционно голям остава делът на засегнатите деца, те са около 20 на сто от общият брой на жертвите на трафик. Нова рискова група са хората над 50 години и в пред пенсионна възраст, които не могат да си намерят работа и биват трудово експлоатирани. Според Таня Георгиева от БЧК това е нова форма на човешко робство. 

Младежи доброволци от организацията проведоха анкета сред пловдивчани дали са запознати с опасностите от трафик. Повечето от интервюираните, над 150 души, са заявили, че са запознати с този вид престъпления, но са споделили, че не знаят как да се предпазят. 

В Пловдив в края на септември ще бъде открит младежки център, където ще се работи с рисковите групи. Той се финансира по европейски проект "Деца и младежи в риск" с над 1,3 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!