Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 любители на българския фолклор от цял свят се събират в Пловдив

Снимка: предоставена от организаторите

120 любители на автентичния български фолклор от 4 континента ще участват в 11-ото издание на Летния международен фолклорен семинар в Пловдив. Домакин е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.
Непрофесионални музиканти, които в живота си са математици, инженери или лекари от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван и много други държави, се включват в семинара, запленени от магията на народната ни музика. Повече от 80 са онези, които искат да развият уменията си в българските народни танци. 

Специално за тях от северните фолклорни области пристигат водещи български състави за автентични хора, които ще проведат учебни демонстрации под професионалното око на хореографа на ансамбъл "Тракия" Даниела Дженева. Останалите гости на семинара ще усъвършенстват народното си пеене с преподавател професор д-р Светла Станилова, свиренето на тамбура, кавал, гъдулка, родопска гайда, акордеон, тъпан и други инструменти. По всеки от тях преподавател ще е изявен български майстор. 

За пореден път у нас пристига и 72-годишният американец Лорънс Уайнер, който е един от първите преподаватели по народни хора на американци. Той разполага с огромен архив лично заснети от него изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ е музей на българския фолклор, а той единодушно е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света изобщо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!