Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „София диша” – глътка свеж въздух в големия град

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Фестивалът за градска култура „София диша” се провежда за шеста поредна година. Всяка неделя на август част от централната част на столицата е домакин на творци и производители. Всяка седмица темата е различна. Първата неделя на феста беше посветена на екологията. Визуалните изкуства ще са част от „София диша” през втората седмица (на 9-и август) на улица „Пиротска”. За литературата са отредени 16-и август и улица „Ангел Кънчев”. Тогава гостите на фестивала ще имат възможност да се срещнат със съвременни писатели. А за любителите на спорта датата е 23-ти август, мястото – улица „Цар Иван Шишман”. Музика и танци ще преобразят улица „Оборище” в последната неделя на август.

Снимка

Екологичната тема беше представена основно чрез участието на производители на биопродукти. Една от атракциите на фестивала беше демонстрацията на точене на юфка от баба Калинка от Петрич. Всеки желаещ можеше да се включи в начинанието. Албена Георгиева, дъщеря на баба Калинка, сподели някои от проблемите на малкия производител:

Снимка

Трудността идва от това, че държавата е поставила много високи изисквания към него. Тоест, в България трябва да бъдеш само голям производител, не можеш да бъдеш малък. А всъщност е добре да има един възходящ растеж и всеки да преценява докъде му стигат силите и амбициите. Другият проблем е, че голяма част от домашно приготвените ни продукти не могат да се предлагат в търговската мрежа, тъй като не са направени в цех. Изискванията на държавата са, ако правиш юфка – трябва да имаш цех за юфка, ако правиш лютеница – да имаш цех за лютеница, ако правиш сладко – трябва да имаш цех за него, което е абсурдно, няма как един малък бизнес да има три цеха. Трябва да се помисли за формата, в която малкият производител да може да предлага продукцията си.

Снимка

Юлия Славкова, производител на пчелен мед, твърди, че интересът към биопродуктите непрекъснато нараства:

Най-интересното, което забелязвам, е, че идват много млади хора с малки деца и още от малки те започват да се интересуват от такива продукти. Когато опитат лешниковия тахан с мед, който е с вкус на течен шоколад, казват: „Ах, това е по-вкусно от шоколада!”. Те усещат натуралния вкус на продуктите.

Снимка

Александър Славов, пчелар, участва за трети път, и описва впечатленията си така:

Много свеж, много приятен фестивал, пълен с усмихнати хора, хубаво време. Включените в него улици придобиват европейски вид. Няма възрастова граница. Забелязал съм, че идват както малки деца, така и много възрастни хора.

Снимка

Очакванията на повечето от производителите на екопродукти на фестивала не бяха за сериозна печалба. За тях, сред които е и Златина Димчева, по-важна е възможността да се срещнат с нови хора, със съмишленици:

Вижда се промяна в начина на мислене на хората. Обръщат се много повече към природата, мислейки най-вече за здравето си. Това, което прави впечатление е, че са млади хора, с деца. При биологично чистите продукти е важно те да се запознаят с този, който стои зад тях, тъй като те консумират храна, за която трябва да са сигурни, че е здравословна. Трудно имат доверие само на сертификат или надпис върху продукта. „София диша” е един прекрасен фестивал, който дава възможности за такива производители като нас.

Снимка

Екологичната тема по никакъв начин не ограничи фестивала. Освен производители на екологични продукти, присъстваха още дизайнери на бижута, грънчари, автори на ръчно изработени изделия, можеха да се видят и традиционни български килими, имаше и творчески ателиета за деца… „София диша” дава на града това, от което той се нуждае през август – чар, забавления и индивидуалност.

Снимки: Силвия Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26