Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови нарушения откриха инспектори на пазар в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Масови нарушения констатираха инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор при проверка на един от пловдивските пазари за плодове и зеленчуци. Някои от търговците използваха така наречените „черни, китайски везни", а други нямаха стикери и пломби за извършен годишен преглед на измервателните уреди. Проверката бе извършена на пазара на бул." Никола Вапцаров", защото е сравнително нов, а търговците и производителите там редовно си позволяват да не спазват правилата.

Жена от село Белащица обясни, че кантарът й бил на поправка и затова решила да използва друг. Категорична е, че е точен и че клиентите й не са ощетени. 
Боян Йочков от Агенцията за метрологичен и технически надзор обясни: 
Тази везна не е разрешена за употреба в България, както и във всички страни от ЕС. Тя няма знаци от проверка, няма необходимата маркировка по Закона за техническите изисквания към продуктите. Такава везна може много лесно да бъде манипулирана, защото тя няма никакви пломби. Не е защитена. Всеки един може да я отвори и по всякакъв начин да я манипулира.

Други търговци откровенно си признаха, че  кантарите им не отговарят на изискванията. Те  идвали рядко на пазара и не смятали, че трябва да инвестират по 1000 лева за работещ по правилата уред, както и че трябва да си губят времето с тягостната процедура по легализирането. 


Акт за констатираните нарушения получи всеки от търговците и производителите, засечен да тегли нерегламентирано. Обичайните глоби варират от 100 до 300 лева, каза Екатерина Павлова - началник отдел към пловдивската Дирекция за метрологичен надзор:
Имаме намерение да предложим законодателна промяна за увеличение на санкциите, за да бъдат по-дисциплиниращи като мярка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!