Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко са желаещите да помагат безплатно при пожари и бедствия в три врачански общини

Доброволци от Монтана спасиха пострадали от наводнение
Снимка: Любо Андреев

В три врачански общини се бави сформирането на доброволчески групи поради малкото желаещи да помагат безплатно при пожари и бедствия. От години обаче, в други две общини в региона, при кризисни ситуации успешно се включват формирования от доброволци.

Общинските администрации в Хайредин, Криводол и Бяла Слатина, са задействали процедурата за сформиране на доброволчески групи за реакция при бедствия. В Бяла Слатина са набавили необходимото оборудване по европейски проект. Заради затруднение при набирането на доброволци обаче, такива формирования за сега няма. Директорът на Врачанската пожарна Николай Димитров заяви:

Винаги въпросът е - плащат ли. Плащат, разбира се. На повикване, на отработен час. Ако се каже - не, само за извършена работа и интересът на гражданина свършва. Така, че тече процедура по събиране на състав.

От друга страна във Врачанска област, доброволчески групи действат успешно от няколко години в общините Мизия и Роман. Началници на пожарните служби по тези места Васил Иванов и Пламен Цветков коментираха:

На горски пожари, на някои аварии ги викаме и ни оказват съдействие. А тази година помагаха и за отводняванията.

Обикновено се ползват при гасене на полски пожари, тъй като районът ни е предимно селскостопански. През годините възникваха често полски пожари, при които решаващо е броят на хората, които участват в гасенето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!