Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Сливен проверява за спазване на трудовите закони

Инспекцията по труда в Сливен провежда интензивни проверки в селското стопанство за спазване на трудовото законодателство. Проверяват се рискови обекти с наети работници за краткотрайна сезонна работа, които трябва да имат трудови договори за един ден.

660 еднодневни трудови договора за краткотрайна сезонна работа са проверени в първите дни от акцията на Инспекцията по труда в Сливенска област. Отговорящите на изискванията договори са на работодатели от общините Нова Загора и Твърдица. Инспекторите по труда са съставили 4 акта на работодатели от община Сливен за наети хора на сеознна работа без трудови договори.

Обектите за контрол на регистрирани земеделски производители, размера на площите  и продукцията им са предоставени от земеделското министерство. Проверяват се рискови обекти и на работодатели с необраотваеми площи, които предполагат наемане на повече работна ръка. Договорите за еднодневна неквалифицирана работа в растениевъдството са за прибиране на реколтата.

Един работник може да има еднодневни договори до 90 дни годишно. Плащането е в края на всеки работен ден срещу разписка. Наетите на еднодневни договори не губят право на обезщетение за безработица и социални помощи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!