Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично понижение на заплатите на съветниците в новия Общински съвет искат от ГЕРБ-Сливен

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-Сливен иска драстично намаляване на заплатите на общинските съветници в новия Общински съвет, съобщи председателят на групата съветници на партията Димитър Митев. Причината е липсата на законов механизъм за определянето на възнагражденията им.

Решението е на общинското ръководство на партията, според което намаляването на възнагражденията на съветниците до размера на минималната работна заплата за страната, не ги освобождава от задължението да участват във всички комисии и заседания на местния парламент.

Отправена е и препоръка към сливенските депутати от ГЕРБ  да предприемат стъпки за промяна в законодателството, защото в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма точен механизъм за получаване на възнагражденията. В момента общинските съветници сами определят заплатата си.

Като необходима промяна се изтъква и намаляването на цялостния  броя на съветници в Общинския съвет –  от 41 на 21 поради причина, че големият им брой създава предпоставки за защитаване на лични и корпоративни интереси във вреда на общината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!