Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят паметна плоча на художника Йордан Кювлиев в Сливен

Снимка: община Сливен

Граждани и жители на ул. „Йордан Кювлиев“ в Сливен почетоха паметта на патрона на своята улица, с поставяне на плоча с неговото име в началото на улицата.

Автор на паметната плоча на художника Йордан Кювлиев е Николай Султанов, също жител на ул."Йордан Кювлиев". Плочата е направена с дарения на съседи за увековечаване паметта на именития им съгражданин.

Роденият през 1877 година талантлив художник Йордан Кювлиев учи живопис при Жулиан Де Вринт в Антверпен. След връщането си в България е учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия. Той е един от първите български маринисти и загива в морето край Несебър на 15 август 1910 година, докато се опитва да спаси давещ се човек. Йордан Кювлиев оставя 70 платна с етюди, портрети и пейзажи с впечатляващ колорит. Той е първият шофьор в града със собствена кола и първият български художник , участвал в световното изложение в Сен Луис, САЩ, с картината си "Бащин дом". Кювлиев урежда първата музейна експозиция в читалище „Зора“ с картините, завещани от предшественика му Димитър Добрович.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!