Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Става нещо много грозно с цените на горивата в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българското общество отново е силно възмутено от драстичното разминаване между намаляващите цени на петрола на световните пазари и непроменливите цени на течните горива на вътрешния пазар. От сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни в ЕС, се вижда, че дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Същевременно, заради по-високи данъци и такси, в 11 държави от ЕС дизелът на бензиностанциите е по-скъп, отколкото в България. При масовия бензин А-95 положението е подобно. От високите цени губи крайният потребител, а от ниските акцизи – държавната хазна. Производители и дистрибутори в групата на губещите няма. Експерти коментират, че няма как ниските цени на световните пазари да не се отразят и в България, но засега това не става. Цените варират нагоре или надолу с едва 2 до 4 стотинки за литър, което е скандално. Толкова скандално, че лично премиерът не изключи бензиностанциите да имат картелно споразумение и поиска Комисията за защита на конкуренцията да проведе съответно разследване. Същата тази комисия обяви през април 2012 г., че има картелно споразумение между петролните компании „Лукойл България”, „Ромпетрол България”, „Нафтекс Петрол” и „ОМВ България”, но три месеца по-късно ревизира заключението си. Сега комисията трябва да каже има ли картел между бензиностанциите, и средностатистическият българин се пита, няма ли ситуацията отпреди години да се повтори? Разбира се, цените могат да бъдат свалени с внос на горива от чужбина, където те са чувствително по-евтини, но според експерти това ще е много трудно и рисковано, заради монополните позиции на рафинерията „Лукойл” в България. През седмицата премиерът Борисов наля масло в огъня на масовото възмущение, като разпореди да бъдат пломбирани отново резервоарите на всички бензиностанции в страната, тъй като заради некачествено пломбиране досега можело да се фалшифицират и съдържанието, и количествата на продаваните горива. Терпентинът в някои от тях достигал 40%, а по време на традиционния летен пик на потреблението, вместо да растат, продажбите намалявали. Държавата може да се намеси за по-балансирани цени при наличие на истинска воля за това, но някои се опасяват, че държавната воля е в плен на рафинерии и дистрибутори. Тази зависимост е особено силна в навечерието на избори, каквито ще има наесен. Но и обратна логика – една промяна на нещата ще благоприятства на изборите много по-силно онзи, който я постигне, защото ситуацията с цените на горивата в България е грозна вече толкова отдавна, че е станала нетърпима.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средната брутна работна заплата в България достигна 2296 лева 

През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в България нараства с 4.5% спрямо първото тримесечие на 2024 г. и достига 2296 лева, показват данните на НСИ. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение,..

публикувано на 12.08.24 в 14:49

Животните и духовата музика пълнят сърцето на фермера Крум Младенов

Че носи Божий дар в душата си, усеща в най-ранна възраст сред простора на поляните. " От дете, пасейки овците на дядо ми накрай село, като чуя тъпана на Сливовишката духова музика, хвърлям тоягата и тичам на площада ". Първите уроци взема от дядо..

публикувано на 12.08.24 в 09:00

Военнослужещи провеждат отворено занятие по алпийска подготовка в Смолян

Отворено занятие по алпийска подготовка ще се състои днес пред Родопския драматичен театър в Смолян. Събитието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски е по повод Международния ден на младежта. По време на занятието ще бъдат..

публикувано на 12.08.24 в 06:00