Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Спорове между държавите-членки на ЕС бавят съвместните действия по мигрантската криза

610 Европейска комисия

Европейската комисия отхвърли критиките, че е реагирала бавно по мигрантската криза в Европа, предаде Ройтерс. Според Брюксел, спорове между държавите членки бавят съвместните действия. 

Коментарът на Брюксел идва след изказване на германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, че европейските институции са твърде бавни в реакцията си на рекордния брой емигранти, пристигащи по границите на ЕС. По този повод говорителят на Еврокомисията Аника Брейтхард заяви, че Брюксел е изляз с цялостна стратегия още през май. Направените предложения обаче, все още не са получили пълна подкрепа от правителствата на държавите-членки. Можем да успеем, само ако работим заедно по въпроса, а не едни срещу други, добави тя.

През юни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер зададе и задължителни национални квоти за държавите-членки, съгласно, които да приемат част от дестките-хиляди бежанци по бреговете на Италия и Гърция. Преговорите за намиране начин за споделяне на тежестта продължават да са белязани от взаимни обвинения между държавите-членки за усилията им да защитят външните граници на блока, коментира Ройтерс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!