Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската брегова охрана спаси около 4 000 нелегални имигранти

| обновено на 23.08.15 в 17:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките само на 24-ри часа италианската брегова охрана спаси в Сицилийския пролив над 4 хиляди бежанци. Те са бедствали на общо 22 корабчета и гумени лодки недалеч от либийските брегове.

В грандиозната спасителна операция участваха два кораба на Италианската брегова охрана, един самолет и 4-ри нейни патрулни плавателни съда както и такива на Военноморския флот, Финансова полиция и три кораба от европейската програма „Тритон”. Имигрантите са превозвани до различни места на Италия като Палермо и Каляри. В пристанището Аугуста на остров Сицилия се очакват  506 души. Повечето са от Еритрея, като  90 от тях са изолирани заради краста. През днешният ден, италианската брегова охрана оказва съдействие на други три лодки с имигранти.

Неин служител, участвал в операциите до сега посочи пред медиите : 

Спасихме 287 имигранти, пристигащи от държави извън Европа. Имат различна националност - сирийци, еритрейци, сомалийци. Пристигнаха от юг с рибарска лодка с дължина 20 метра.

От своя страна външният министър Паоло Джентилони подчерта, че Европа трябва да преразгледа правилата за предоставяне на убежище, „иначе, ще рухне нейният основен стълб за свободното движение на хората”.


264 500 имигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, сочат официалните данни на ООН. 104 хиляди от тях са достигнали бреговете на Италия, а 160 хиляди - на Гърция.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!