Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в книгата на Рекордите на Гинес

БНР Новини
Снимка: архив
Лято. Горещо. Самото споменаване на Гинес събужда асоциации за жажда и пенлива, хладна, за много хора „божествена“ напитка. Но в тези августовски, за нас в България горещи дни, името на тази  прочута бира по-скоро се свързва с юбилея на книгата на рекордите Гинес.

Идеята за книгата е била на сър Хю Бийвър – управител на пивоварната „Гинес”. Преди 60 години, на 27 август 1955,  излиза първото издание на книгата на рекордите и веднага се превръща в бестселър във Великобритания.  И днес, след Библията, Корана и Цитатите на „великия кормчия” Мао Цзедун,  тя все така остава най-издаваната книга в света със защитени авторски права. В тази колекция са събрани не само най-големите постижения на човека, но и рекордни природни величини.

На български език книгата „Рекордите на Гинес” се появява едва през 1999 г., а преди това се внася изданието й на руски.  В нея са записани и много български имена. Не малко от тях срещаме в категорията „Спорт”. Обикновено с най-голямо самочувствие ние, българите, споменаваме световния рекорд на скока на височина. Той е на българската лекоатлетка Стефка Костадинова и вече 28 години е ненадминат. На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, тя преодолява 209 см. Родената в Пловдив атлетка има и Олимпийска титла от Атланта ’96, пет световни титли на открито и също толкова в зала.

И още една легендарна спортистка – Йорданка Донкова. Нейното най-високо постижение на планетата в дисциплината бягане 100 метра с препятствия 12.21 секунди бе отбелязано през 1988 г. и до днес все още не е подобрено.

И преди, и сега много поводи за гордост са ни давали нашите момичета в художествената гимнастика. Мария Гигова и Мария Петрова са в Книгата на Гинес като единствените трикратни световни шампионки.

А до тях се нареждат още 7 български спортисти, вписани в Книгата. Плюс един самотен мореплавател.

Легендарният яхтсмен капитан Георги Георгиев е първият български ветроходец, извършил околосветско плаване. С платноходната яхта „Кор кароли” той тръгва от кея на Хавана на 20 декември 1976 г. и хвърля котва пак там на 20 декември следващата година. Уникалното при него е, че той е единственият мореплавател в света, успял да пресече през сезона на бурите района на така наречените Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Считало се е до тогава, че това е извън човешките и техническите възможности на една платноходен съд. Но капитан Георгиев го прави. При това нито веднъж не прибягва до чужда помощ, дори и в моментите, когато се нуждае от нея. Нито веднъж не подава сигнал за бедствие. 23 018 морски мили. Сам. През цялото време компания му е правило само едно малко котенце. Яхтсменът № 1 на България за всички времена е вписан в изданието на „Гинес“ за 1981-1982 г. Постижението му за времето си представлява уникален рекорд.

Най-много българи рекордьори има в цирковото изкуство. Трупата на Кехайови легендарните поколения български циркови артисти, трупат рекорд след рекорд. Намира място в Гинес още през 1978 г, когато кара света да притихне пред уникално салто мортале на колона от седем човека. Деспина Кехайова  завърта 75 обръча едновременно и също поставя рекорд. А най-малкият представител на Кехайови, 5-годишният Максимъс Гарсия влезе в Книгата на рекордите като най-малкият моторист, който прави лупинги с близо 70 км. в час в „Глобуса на смъртта“.

В едно предаване няма как да споменем всички българи, записали имената си в Книгата на Гинес. Но не бихме подминали постижението на шахматиста Кирил Георгиев, който  мести фигурките с 360 съперници, като побеждава 280 от тях, записва 74 ремита, а губи само от шестима. Китаристът Георги Георгиев свири на китара в продължение на 49 часа, с което би рекорда на друг българин – Бисер Рачев. 2014 коктейла пък изстреляха на върха бармана Пенчо Пенчев. В неговия актив вече са четири рекорда, последният попада в юбилейното издание на Книгата, излязло на пазара през септември миналата година.  Варненецът твърди, че няма намерение да спира. Стига да има кой да ги изпие.

През 2005 г.  11 961 души се хванаха на хоро в София и бутнаха рекорда за масовки в Книгата на Гинес. Жалко, че година по-късно в едно румънско градче се изви по-голямо хоро и ни отне постижението. Но затова пък България е първата страна, поставила рекорд за изпълнение с гайди! На 16 май 2012 година  в зала 1 на НДК започва изпълнението на 333 родопски гайдари пред публика, сред която са емисарите на прочутата книга за постижения. Е, толкова гайди на куп и шотландците не могат да съберат.

Увлякохме се по индивидуалните постижения. А имаме още един впечатляващ рекорд, вписан в раздел „Религия“. И това е  Статуята на Света Богородица с Младенеца в Хасково, която се смята за най-високата (32 м) скулптура на Божията майка в света. Светицата е покровителка на града в южна България. Монументът е открит на 8 септември 2003 г. и през 2005 г. е вписан в Книгата на рекордите.

Има още, и още рекорди, а и нови предстоят. Българинът си е мераклия. Защото у нас и децата знаят, че „И ний сме дали нещо на света“!, както е казал класикът Вазов. Впрочем, светът няма да чака дълго. Ние идваме.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17