Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС се регистрираха за местните избори

Снимка: БГНЕС

Две основни партии се регистрираха днес в ЦИК за местните избори - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи. Целта и пред двете политически сили е разширяване на влиянието им в местната власт.

ДПС първи се регистрираха и те ще издигнат свои кандидати за кметове в значителен брой общини и в голяма част от областните центрове, дори и в столицата те ще издигнат свой кандидат, защото е въпрос на отстояване на политическа идентичност, каза лидерът Лютви Местан. Той посочи каква е целта пред Движението за тези избори:

На влизане се спънах. Попитах колегите какъв знак е това, казаха, че зависи с кой крак. Аз се спънах с десния крак, казаха ми, че е на късмет. ДПС е партия, която на последно място ще разчита на късмета си. Амбициите ни са малко по-големи. Имаме за цел да постигнем 40 кметове на общини, като на места е възможно и взаимодействие с други партии, идейно близки до Движението за права и свободи.

ДПС единствено може да се коалира или да подкрепи кандидат на друга политическа сила само на втори тур, ясно заяви Лютви Местан.

С 10 хиляди подписа за участие в местните избори се регистрираха от БСП. Говорителят на партията Атанас Мерджанов подчерта:

Нашата партия има сериозни силни традиции в местната власт, в местното самоуправление и сме решени да участваме сериозно и твърдо на тези местни избори. Резултатът за всяко едно участие е преди всичко разширяване на нашето влияние в местната власт. Не е тайна за никой, че последните избори, парламентарни, бяха много тежка загуба и това ще бъде отправната точка, към която ние ще се стремим отново партията да бъде в кондиция.

БСП ще има над 74 кметове на общини. Усилията ще бъдат насочени към увеличаване на това влияние. Всички населени места са важни, подчерта Атанас Мерджанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!