Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци предлагат помощ на останали без дом хора

БНР Новини

Всеки ден се срещаме с тях хората без дом. Те ровят в кофите за смет и нощуват в подлезите и градините, облечени в скъсани и мръсни дрехи. Когато ги забележим, в нас се пораждат въпроси за състоянието на обществото ни, а най-често се питаме какво ли е накарало човек в трудоспособна възраст да занемари живота си до такава степен.

Отговор дава анкета, проведена от доброволци към проекта „Градски номади” сред десетки хора без дом в София. На улицата у нас живеят хора, които са станали жертва на обстоятелствата в годините на прехода. Никой от тях не се е родил без дом, но заради имотна измама, семейни или здравословни проблеми се е оказал без всякаква подкрепа.  Парадоксални са резултатите от проучването, според които около една четвърт от хората без подслон имат завършено висше образование, а по-голямата част имат натрупани години трудов стаж в несъществуващи вече заводи и предприятия. Въпреки това, много редки са случаите някой от тях да получава помощ или пенсия от държавата. През последните 25 години мнозинството от тези хора са изгубили битката за справедливост и право на достоен живот. У нас става въпрос за хора, които не живеят на улицата по свой избор, затова биха работили всичко, само и само да променят живота си, твърди Миа Агова, която е сред инициаторите на проекта „Градски номади”. Тя, заедно с група съмишленици, са си поставили за цел да подобрят условията за живот на тези хора, като построят за тях малки мобилни къщички, а и като им помогнат да решат основният си проблем, свързан с банята и прането на дрехите.

СнимкаПървата мобилна къщичка вече е факт. Тя е изградена от материали, оставени до контейнерите за смет от столичани. Стойността е около 150 евро, но макар и скромна, къщичката вече е променила живота на нейния собственик Боби, който дори е успял да си намери работа. По думите на Миа Агова, идеята за старт на инициативата „Градски номади” дошла след случайни срещи между хора, които помагали с храна, дрехи и лекарства на хората без подслон. И още от Миа Агова:

СнимкаРешихме да се обединим и да се опитаме да помагаме по по-мащабен и по-организиран начин. Кандидатствахме за финансиране от норвежкия фонд „За земята”. Проектът ни беше одобрен и финансиран с малка сума, която ни помогна, за да започнем с работата. С отпуснатите 1000 евро успяхме да направим от отпадъчни материали една мобилна къщичка за бездомен мъж от София. Закупихме две колички за превозване на събрани отпадъци, направихме две филмчета, които представят живота на хората, които подпомагаме. Намирам смисъл в нашата инициатива и искам да се посветя на социалното подпомагане. Сред бездомно живеещите има всякакви хора. Познавам няколко, както аз наричам „свободни души”, избрали  алтернативен начин на живот, противопоставяйки се така на системата. Те са много интелигентни, но са съвсем малка група от живеещите на улицата. От изследване, което проведохме, става ясно, че 24% от бездомните имат висше образование. Главно това са мъже над 50 години. Попаднали са на улицата, защото са били измамени, главно през 90-е години на миналия век и жилищата им са били отнети по престъпен начин. Други са останали без покрив след развод или различни проблеми в семейството. Сред отритнатите от обществото не са малко и тези, които имат психически и здравословни проблеми. Когато ги попитахме за целите им в живота, масово отговориха, че мечтаят един ден да си намерят работа и да заживеят в свое жилище. Често копнеят дори само за приятелски поздрав или разменена дума, за да се почувстват забелязани от обществото. След срещата с нас ни молят да посредничим при намирането на работа. Това дори се случи с наш приятел сред бездомните. Намерихме за него работа в туристически център в Родопите. Сега работи като пекар във фурна за традиционен български хляб, демонстрира занаята си пред погледа на туристите. Той вече има собствено жилище и се радва на уважението на двете си дъщери, с които не се беше срещал от години. Той е доказателство, че с малко помощ част от бездомните могат да започнат нов живот. Засега най-голям проблем при намирането на работа за тези хора е липсата на условия за поддържане на хигиената. Следващата стъпка от наша страна е да закупим и осигурим мобилна баня и мобилна пералня, с което да помогнем на живеещите без дом по улиците на столицата.

Снимки: „Градски номади”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05