Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Васил Найденов – професионализъм, одухотвореност и неповторимо присъствие

Снимка: архив
Васил Найденов все още е сред водещите певци в българската поп музика, независимо че е на сцената вече почти 40 години. Васил Найденов е работил с композитори с точен усет за актуалност в жанра, сред които Александър Йосифов, Стефан Димитров, Любомир Денев, Тодор Филков, Митко Щерев, Найден Андреев, Кристиян Бояджиев и много други.

Успехът на Васил Найденов се дължи на много неща – първо, той има завършено музикално образование, пианист е, ориентацията му към музиката има генетична мотивация… Тези неща са съществена предпоставка за успешна музикантска кариера, но категорично не са в състояние сами по себе си да определят отношението на хилядите, които харесват Васил Найденов като певец.

Негова характеристика е и способността за артистично присъствие. С педантична прецизност той шлифова и най-дребните певчески и поведенчески детайли. Достатъчно е да се вслушаш в песента на Стефан Димитров „По първи петли” и ще установиш колко „изпипани” са двата контрастни дяла и най-вече първия – речитативния, в който Васко сякаш излива душата си във великолепните стихове на Михаил Белчев. Когато Васил пее, имаш усещането, че всяка част от тялото пее в него.

В повечето негови звукови или видеозаписи „ефекта на присъствието” е налице, като създава впечатление за органичност, изпраща онова излъчване, което сякаш е най-ценното му достойнство.

Васил Найденов показа на всички ни, че „лекият” жанр всъщност може да бъде и истински сериозен.
Още от категорията

„Спасете оперните певци на България“ призовава петиция

Преди дни целият оперен свят беше потресен от смъртта на големия тенор Камен Чанев, който си отиде в разцвета на силите си. „Това беше последната капка. Това е загуба не само за България, това е загуба за оперното изкуство. Решихме, че е добре да..

публикувано на 02.12.20 в 11:12

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06