Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за промени в Конституцията беше приет на първо четене във временната комисия в НС

Снимка: архива

Съкратеният вариант на законопроекта за промени в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт, беше приет на първо четене във временната парламентарна комисия. Проектът беше внесен в края на лятната сесия от 180 народни представители.

ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Българският демократичен център подкрепиха трите точки на съгласие между партиите. Това са разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на Инспектората на Съвета.

Съгласно приетия във временната комисия на първо четене законопроект, съдийската колегия ще има 13 членове, шестима, избирани от Общото събрание на съдиите, и петима от Народното събрание. Прокурорската колегия ще има 12 членове, в това число главният прокурор, четирима членове, избирани от Общото събрание на прокурорите, един, избран от Общото събрание на следователите, и шестима, избирани от Народното събрание.

Заседанията на пленарния състав ще се ръководят от министъра на правосъдието. Въвеждат се и нови правомощия на Инспектората към ВСС. Той ще прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. ДПС дадоха своята подкрепа, но изразиха принципните си резерви: 

Разпределение в прокурорската колегия не отговаря на принципа за независимост на съдебната власт или пък, че не е от компетентността на Обикновено народно събрание, естествено, ние не бихме могли да подкрепим, обясни Четин Казак.

От ДПС ще изчакат решението на КС, който беше сезиран предварително, и ще се съобразят с него, каза ощеКазак.

От БСП заявиха, че становището им е непроменено и няма да подкрепят законопроекта. Против гласуваха и от АБВ. "Атака" не участваха в заседанието. Реформаторите дадоха заявка да не правят допълнителни предложения между първо и второ четене, като ще настояват за въвеждане на явното гласуване във ВСС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!