Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършват 31-вите Празници на изкуствата "Аполония"

Довечера в Созопол завършват 31-вите Празници на изкуствата "Аполония". В продължение на 10 дни фестивалът предложи на публиката над 80 събития от света на театъра, киното, литературата, музиката и изобразителните изкуства.

Три книги ще бъдат представени днес от 18:00 часа в художествената галения на Созопол. "Текила на разсъмване" от Михаил Вешим, "Ези-Тура" и "По закона на писателя" от Деян Енев.

В читалище "Отец Паисий" от 18:30 ще се играе постановката "Дакота" на столичния „Сатиричен театър“, а на същото място от 23:00 часа ще бъде прожектиран филмът "Съдилището" на режисьора Стефан Командарев.

По традиция последният концерт с класическа музика е на учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев в Археологическия музей на Созопол. В Амфитеатъра на града по-късно ще свирят групите "Акага" и "Фънки Миръкъл", а финала ще поставят Милица Гладнишка и Михаил Йосифов Секстет в клуб "Аполония", сцена ОББ, късно вечерта.

И тази година фондация "Аполония" присъди своята награда "Аполон Токсофорус" за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Нейните 16-ти носители станаха кинорежисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто филм "Урок" беше представен в началото на фестивала. Наградата на голяма българска банка-партньор на празниците, получи актьора и режисьор Мариус Куркински.

Празниците на изкуствата "Аполония" за пореден път приобщиха децата към вълшебствата на различните изкуства. И този път те се включиха в детската "Аполония", а за втора поредна година беше реализирана програмата "Евробет талант", която дава въможност на млади хора да развият своите артистични заложби под ръководството на изявени български артисти - Васил Петров, Ангел Заберски-син и Михаил Заимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!