Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ограничи достъпа на десетки чуждестранни журналисти до територията й

В списъка са Магдалена Ташева от "Атака" и журналистът Елена Йончева

Властите в Украйна забраниха на десетки чуждестранни журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната й сигурност. Сред тях са народният представител от "Атака" Магдалена Ташева и журналистът на свободна практика Елена Йончева.

Пред журналисти в Народното събрание Ташева заяви, че забраната да посещава Украйна е най-вероятно заради посещението й в Крим по време на референдума миналата година и поясни, че е под номер две в забранителния списък:

Аз съм изпреварена само от един човек - един френски колега. Аз съм под номер две. Порошенко не престава да ме ласкае, като вижда в мен заплаха, забележете, за националните интереси, националната сигурност и териториалната цялост на 46-милионна Украйна.

Падение - така мога да характеризирам подобни черни списъци. Мисля, че и други колеги от водещи световни медии, например, господин Андрю Рой от Би Би Си заяви, че това е само посегателство върху свободата на словото.

Президентът Петро Порошенко е наредил на Съвета за национална сигурност и отбрана да извади от списъка със санкционирани лица трима журналисти на Би Би Си, съобщи президентският говорител Святослав Цеголко в пост в 'Туитър", предаде Ройтерс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!