Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Дез)интеграция на децата от помощните училища

БНР Новини
Снимка: личен архив

През февруари след протести министърът на образованието Тодор Танев успокои обществеността, че училищата за деца със специални образователни потребности няма да се закриват. Но ето че през септември Парламентът одобри изменения в Закона за предучилищното и училищното образование, с които помощните училища в рамките на година ще бъдат преобразувани в центрове за специална образователна подкрепа. „Ако наистина искаме да спрем изолацията на уязвимите групи в обществото, защото тя е факт, спирането на тази изолация трябва да започне в училище. Там е мястото, където ще научим не само децата, но и нас – родителите, възрастните, да живеем заедно”, аргументира решението Галя Захариева от ГЕРБ. Янаки Стоилов от БСП контрира, но остана нечут: „С тази политика, която провеждате под лозунга „Всички да бъдат в еднакви условия и всички деца за нас са специални”, всъщност ги поставяте в още по-тежко положение”. Какви промени очакват помощните училища след смяната на статута им, още не е ясно. Факт е обаче, че думата „училище” за тази институция става неактуална. Страни като Италия преди десетилетия пробваха модела за интеграция на деца със специфични нужди в масовите училища, но след като се убедиха, че той не винаги работи, дадоха заден ход. Ние обаче държим да прокараме пъртина до утъпкания път.

Реших да посетя създаденото преди 65 години Трето помощно училище в София и да се запозная на място с необходимостта от този тип учебни заведения. Да си призная, останах приятно удивена от чистотата и уюта, които царяха там. В коридора ни посрещна едно от децата, подаде ръка и се усмихна. „Това е Мечо” – представи го директорката Поликсения Кисимова. Тук в паралелки от І до VIII клас са 84 деца с умерена, тежка и дълбока умствена изостаналост, с аутизъм, детска церебрална парализа, хиперактивност и дефицит на вниманието, епилепсия… В паралелките за деца с множество увреждания учат от 4 до 6 деца, в другите – 8-12 (за сравнение нормативът до 4 клас в масовите училища е 22 деца, в следващите класове – 26). Освен специфичното образование, те получават логопедична и психологическа помощ, занимават се с лечебна физкултура. Тези, които имат потенциал за интеграция, са изведени от институцията и се намират в общообразователните училища, твърди г-жа Кисимова. Какво предлагат помощните училища на децата със специфични образователни потребности:

„Всички колеги са специални педагози. Във всеки учебен час към децата има специален подход и индивидуална работа в малка група. Това е важно, тъй като те усвояват информацията по различен начин. Те не са сегрегирани. Намират се в един двор с общообразователно училище, но обикновено играят отделно, без някой да ги разделя изкуствено. Просто техните игри и комуникация са различни, а и обществото ни не е дозряло да приеме напълно тези деца”, разказва г-жа Кисимова.

Нерядко деца със специални образователни потребности отиват в масовите училища, но там търпят различни психологически травми. После се връщат в помощните училища психически смачкани и се налага да бъдат отново социализирани. Училищният психолог Филипа Каменова разказва следното за организацията на учебния процес в помощните училища:




„В началото на учебната година се прави оценка на учениците, за да видим техните силни и слаби страни, да изготвим индивидуална програма, съобразена с развитието на детето. Програмата се споделя с родителя. Идеята е децата да бъдат подпомагани в когнитивното им развитие – внимание, памет, мислене, въображение, емоции и поведение. Използвам различни техники: арт-терапия, сензорна интеграция, упражнения за развитие на моториката”.

Според Поликсения Кисимова смяната на наименованието на институцията с „център” не внася яснота за разликата на този от другите съществуващи центрове:

„В наименованието не личи, че ще предлагаме образователна услуга, което за нас като педагози е важно. Все пак ние предлагаме обучение. Важно е тези деца да имат достъп до обучение, съобразено с техните потребности, да получават информация от всички сетива, поднесена интересно и достъпно, да научават неща, важни за вграждането им в живота, а не академични знания, които за нищо няма да им служат.”

Защо тези деца имат нужда от специална защитена среда?

„Защото средата трябва да се адаптира към децата, а не обратното, което за тях е невъзможно. Те, особено децата с аутизъм, имат затруднения в адаптацията и страдат при нарушение на познатото им обкръжение. При повече шум, при пребиваване в непозната среда те ще бъдат в непрекъснат стрес. Те обичат строго структурирана среда с тиха и спокойна обстановка. Колегите в общообразователното училище нямат необходимата подготовка, а и в условията на големия клас децата със специални потребности ще се чувстват некомфортно. Не всяко дете подлежи на интеграция. Нямаме нищо против включването, но нека то обхване само децата, подходящи за това – с лека степен на изостаналост, с минимални дисфункции, а тези с по-тежките и сложни диагнози да останат при нас. Ние провеждаме достатъчно дейности, с които ги интегрираме. Нека наблегнем на социалната, а не на образователната интеграция“, призова Поликсения Кисимова.

Ще уточним, че предвидените промени ще засегнат децата от 48 помощни училища в цялата страна, в които средно учат по 100 деца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30