Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепата на "Атака" за конституционните промени – реакциите на политическите сили

Снимка: БГНЕС
Промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт, получиха 184 гласа с изненадващата подкрепа на партия "Атака". От управляващото мнозинство видяха в това проява на политически разум от страна на депутатите от "Атака", а БСП заподозря наличието на сделка между ДПС и "Атака".

Гласуването в пленарната зала даде стабилно мнозинство от над 3/4 по законопроекта с конституционните промени. Изненадващо гласовете дойдоха от партия "Атака", която имаше ясна позиция "против" на внесените промени. След гласуването Явор Нотев от "Атака" категорично отрече да става дума за сделка в последните минути и ясно заяви, че не променя принципната си позиция по проекта:

Сделка няма. Категоричен съм, че гласуването е израз на добре обмислено наше решение. Обяснявам защо. Агонията и безспорните разправии по този въпрос, губенето на парламентарно време, без да има някаква видима последица и резултат, щяха да продължат през следващите два до пет месеца, така гласи конституционният текст. Предпочетохме да влезем в тази битка, в този дебат и да говорим по съдържанието и по съществото на тези предложени промени. Аз пак повтарям нашата оценка и те в този вид не са работещи и очакваме вносителите да направят корекциите.

От ГЕРБ разчетоха гласуването на "Атака" като проявление на политически разум. Данаил Кирилов коментира:

Беше положителна изненада. Аз лично разбрах от обявения резултат. Действително не очаквах да се получи такава подкрепа, но смятам, че това е проявление на политическия разум и отговорност. По-добре е вместо да бъдат пасивни зрители, да участват в този процес, който е важен за държавата.


Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обаче далеч не беше изненадан от подкрепата на "Атака":

Още преди гласуването на първо четене на законопроекта, който отпадна през юли месец, още тогава смятах, че подкрепа от "Атака" е възможна. Нищо в тяхната програма не пречи да подкрепят подобен конституционен законопроект.

БСП видяха знак на задкулисие в средите на "Атака" и ДПС. Чавдар Георгиев заяви:

Тук става въпрос очевидно за политическа сделка. Има свързаност между ДПС и "Атака" и това е някакъв белег за политическото задкулисие.


Четин Казак от ДПС нарече спекулация твърденията, които отправиха от БСП:

Категорично искам да опровергая подобни спекулации. Никакви разговори не са водени, никаква сделка няма. Ние също бяхме изненадани не по-малко от останалите колеги от гласуването на "Атака".

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!