Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени влизат в дълбоките води на Черно море в търсене на нов енергиен източник

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Екип от учени успя да произведе ток от сероводорода в Черно море. Откритието обнадежди изобретателите в търсенето на нов и екологично чист източник на енергия. Сероводородът, който не позволява да се развива живот в 90 процента от водата на Черно море, може да се окаже ценен за хората като възобновяем източник на енергия с невероятни ползи за икономиката. Това твърди проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия в София, който ръководи експериментите. В работата участват учени от Грузия и Румъния, а от българска страна – Институтът по инженерна химия и по океанология при БАН. По думите на проф. Бешков запасите от сероводород в Черно море се изчисляват на около 4,5 млрд. тона. Обърнати в енергия, е около 10-12 тераватчаса годишно. Сметката показва, че количествата сероводород, които се образуват в морето за година, са 10 пъти по-големи от тези на количествата природен газ, които България внася като енергиен еквивалент. „Няма да има никакви парникови емисии при преработката на водата от морето” – обяснява проф. Бешков.

СнимкаИдеята на проекта е да се превръща енергията от дълбоките води на Черно море в електрическа енергия. Разработихме оригинална конструкция на горивна клетка, която използва за горивен елемент сероводорода, а като окислител кислорода от въздуха. Самата идея за технологията на преработката е наша, развиваме я от четири години. При направените експерименти навътре в морето сондите на кораба „Академик” стигнаха до 1000 м дълбочина, където концентрацията на сероводорода е достатъчно висока. Установихме, че с изпомпване на вода оттам се получават много по-добри резултати, отколкото при лабораторни опити. Има подобни по-стари разработки на български и на руски учени за добиване на енергия от морската вода. Те са имали за цел разлагане на сероводорода на съставните елементи. Това обаче е довело до преразход на енергия и до голямо количество отпадък, получен от сярата. При нашата разработка разходът на енергия е в пъти по-нисък от енергията, която добиваме накрая. Сега целта е да постигнем достатъчно висока мощност на добитата електроенергия така, че да създава практически интерес у потенциални инвеститори. Работата ни продължава и се стремим да повишим надеждността на материалите и механизмите, които използваме в горивната клетка, да бъдат по-подходящи за практическо приложение. Не искам да прогнозирам как ще се развият нещата в бъдеще, но до година-две вече ще имаме инсталация, разположена в морето, и ще можем да захранваме не само крайбрежните селища, а цялата енергийна мрежа на страната ни. Целта е да дадем принос за общия енергиен баланс в България. Надяваме се след доказван успех проектът ни да привлече сериозни инвеститори. Засега се радваме на пълно разбиране, подкрепа и симпатия сред колегите-учени. Те се интересуват и следят с любопитство развоя на проекта ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17