Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок внесе предложение за явно гласуване във ВСС

Снимка: БГНЕС

Депутати от Реформаторския блок внесоха законодателни промени между първо и второ четене на законопроекта за промени в Конституцията, пряко свързани със съдебната власт. Предвижда се да отпадне тайното гласуване във Висшия съдебен съвет, както и всяко едно от съдилищата на втора и последна инстанция да може да сезира Конституционния съд, когато  установи противоречия с Основния закон. Димитър Делчев от Реформаторския блок представи мотивите за внесените текстове:

Явното гласуване ще донесе повече отговорност от страна на членовете на ВСС, гражданското общество ще може да контролира техните решения и по някакъв начин да преценява дали решенията в основния орган, който управлява съдебната власт, се взимат прозрачно и независимо. В досегашната система проличават зависимости, тайният вот е таен единствено от контрола от гражданското общество, но не е таен за хората, които гласуват в залата за ВСС.

От Реформаторския блок са обнадеждени, че явното гласуване може да бъде прокарано, след като и главният прокурор, и премиерът изразиха подкрепа за този текст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!