Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското цирково изкуство във виртуална експозиция

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Първият виртуален музей на българското цирково изкуство отвори врати и е готов да разкрие пред света тайните на това така обичано изкуство. Зад идеята стои популярният телевизионен водещ Драгомир Драганов, за когото циркът винаги е бил нещо много скъпо. Именно любовта и положителните емоции седят в основата на уникалния за България проект. Какво представлява експозицията и какво предстои в бъдеще разказва самият Драго:

СнимкаBgcircus.com е една виртуална експозиция, един музей на българското цирково изкуство в първоначален етап. Вярвам, че той ще се разраства. Музеят е една изповед на моята любов към това прекрасно изкуство. От дете съм влюбен в цирка, от дете събирам и пазя програмките от почти всички представления на Софийския държавен цирк, които съм гледал. Имам над хиляда плаката, над две хиляди рекламни листовки и флаери, стотици снимки. Сега те са сканирани и експонирани в сайта. Към тях ще се добавят история и спомени. Музеят ще живее, докато е жив българският цирк, ще се надгражда, колекцията му ще се обогатява. В бъдеще ще популяризира цирковото изкуство не само у нас, но и по света. Предвиждам добро бъдеще за тази експозиция. Вярвам, че тя ще расте и ще се развива с всеки изминал ден и всяка изминала година, докато ме има и докато я завещая на друго момче, влюбено до полуда в това изкуство.

Фотографиите и афишите в сайта са подредени по азбучен ред и отразяват близо 120-годишната история на българския цирк. Драганов възнамерява да превърне виртуалния музей в информационен портал за всички циркови артисти по света.

Сърцераздирателно бе официалното откриване на музея в зала „Средец” на Министерството на културата, която се напълни за минути с възрастни и млади хора, всеки от които прославил България с таланта си – циркови актьори, акробати, илюзионисти. Колеги от манежа, които не се бяха виждали с години, си припомняха старите времена с усмивка и вълнение.

В началото на 80-те години световната преса нарича българската циркова школа номер едно в целия свят, но за съжаление днес това изкуство е пренебрегнато по нашите ширини. Безхаберното отношение към цирка го съсипва, а би трябвало той да е важна част от културния живот. Благодарение на хора като Драгомир обаче това изкуство никога няма да залезе и виртуалният музей е една стъпка напред към нов разцвет на цирка. Какво е пробудило тази любов у него?

Циркът е най-хубавият спомен от детството ми. Когато си спомням, аз отново ставам дете и се чувствам изключително чист. Разглеждайки тази моя колекция, ден след ден, аз се пренасям в един друг свят. Светът на моите чисти и невинни детски емоции. Това ме кара да живея щастливо и спокойно.

СнимкаИлия Димитров бе почетен гост на откриването на музея. Той е цирков артист-акробат от 1963 година, играл е дълги години в един от най-големите циркове в САЩ – „Ринглинг“. Артистът разказва за спомените от цирка и за впечатленията си от музея:

Това е велико нещо. Само човек с голямо сърце и голяма обич може да направи такова събиране и да каже на всички как се е чувствал на манежа. Манежът е за всички. За децата, за бабите и дядовците, за обикновените хора. Драго е усетил това нещо. Когато артистът контактува с публиката, това е флирт, огромно удоволствие, което не може да се опише. Светлините, музиката, това нещо, което е в цирка, Драго го е усетил.

Снимки: Луиза Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53