Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложиха в музея откритата в Пловдив раннохристиянска гробница

Снимка: БГНЕС

Раннохристиянска гробница с уникална стенописна украса е експонирана от днес в една от залите на Пловдивския археологически музей. Тя беше открита при изкопни дейности в центъра на града през 2012 година като проучването, демонтажът и реставрацията й продължиха повече от три години.

Гробницата е от началото на IV век и се е намирала в южния некропол на Филипопол. Рисунките по четирите вътрешни стени са добре запазени и много изящни, затова и можем да кажем, че това е един изключителен паметник на раннохристиянското изкуство, каза Мая Мартинова, ръководител на екипа от археолози, проучвали обекта.

Имаме една чудесна живописна школа на границата между езичеството и ранното християнство върху двете дълги страни са изобразени сцени от Библията, които са разработени в евангелията на Йоан и Марко. Едната е изцелението на паралитика, а другата е Възкресението на Лазар. На двете къси страни са изобразени християнски символи. На единия е хризма между две палми, това е символът на Христос с двете старогръцки букви алфа и омега, които представят словото Божие "Аз съм алфата и омегата, началото и края". На другата страна имаме два пауна с кантарос между тях. Изобщо, семантиката на изображенията е наситена с идеята за безсмъртието и възкресението.

При разкриването на гробницата е установено, че в нея е имало три погребения, затова се предполага, че е семейна. Тя е била ограбена още в античността. От погребалните дарове е открита единствено костена игла за коса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!