Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвятко Благоев: Народната музика е животът ми

БНР Новини
Угърчинската група (Цвятко Благоев е третият отляво надясно)
Снимка: архив

Така е именуван концертът по случай 100-годишнината от рождението на Цвятко Благоев, с който Оркестъра за народна музика на БНР открива новия си концертен сезон .
Прекрасен и колоритен музикант, Цвятко Благоев заедно с „неговите момчета“ (както ги нарича) от Угърчинската четворка са първите музиканти сформирали състава на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.
Сред артистите, с които работят са Атанаска Тодорова, Борис Машалов, Наста Павлова, Карло Алиев и „Кореняшката група“, Мита Стойчева, Йорданка Илиева, „Бистришката четворка“, Магда Пушкарова, Ева Георгиева и много други.

Цвятко БлагоевРъководител, учител и пазител на фолклора днес Цвятко Благоев би се гордял с наследниците си, сред които са и виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР. Заедно с диригентите ръководили прекрасния състав през годините тези фолклорни музикални гении са съумели да запазят духа завещан от този благ и талантлив човек създал атмосфера на разбирателство и творческо благоденствие сред оркестрантите си, която и днес се усеща в работата на престижния състав.
Имате възможност да чуете предаването „Жива вода“ от понеделник, 5 октомври, когато ви срещнахме с дъщерята и сина, на „бащата“ на Оркестъра за народна музика на БНР, както и с диригента Димитър Христов и концертмайстора и солист Росен Генков.

Ще можете да чуете гласа на Цвятко Благоев в материала на колегата Мирослав Василев и спомените на семейството му за него, работата и учениците му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!