Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Пловдив в подкрепа на блъсната на автобусна спирка ученичка

Снимка: БГНЕС
За тази вечер в Пловдив е насрочен протест в подкрепа на 17-годишната ученичка Катерина Матеева, която беше блъсната миналата година на автобусна спирка в центъра на града и срещу намалените присъди на двамата участници в инцидента - гръцкият студент Христос Боскос и Васил Калев.  Миналата седмица Окръжният съд отмени условните наказания за двамата и ги замени с глоба от 5000 лева за Боскос и 2 500 лева за Калев.  Магистратите мотивираха решението си с това, че първоинстанционният съд наложил по-тежки наказания, от тези които позволява законът.

В понеделник, когато протестът не се състоя, тъй като организаторите не получиха разрешение от общинската администрация, пред Съдебната палата все пак се събраха няколко граждани, за да изразят възмущението си от редуцираните присъди.

Родителите на 17-годишната Катерина заявиха, че след злополучния удар тя е претърпяла 5 операции, предстоят й още и не знаят дали изобщо ще се възстанови. Те определиха случилото се като „крещяща несправедливост" и подчертаха, че се готвят да заведат гражданско дело, обмислят също да се обърнат към Европейския съд по правата на човека. Обявиха се и за промяна на законодателството, така че виновниците за тежки катастрофи по пътищата да получават адекватни присъди.

Протестът, който се организира в социалните мрежи, е насрочен за 17.30 часа, отново пред Съдебната палата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!