Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална работна група посочва как да продължи реставрацията на Ларгото

Снимка: БГНЕС

До понеделник специална работна група ще трябва да посочи как да продължи реставрацията на археологическите разкопки край столичното ларго. Те бяха спрени от министъра на културата Вежди Рашидов след сигнали от граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.  Заместник-министърът на културата Бони Петрунова очерта предстоящите задачи пред работната група:

В най-бърз срок да се направи нещо като анализ,  нещо като рецензия, нещо като експертиза на проекта до момента.

Заместник-кметът на столичната община Тодор Чобанов коментира хода на реставрационните дейности:

На първо място, беше коментиран доста ясният въпрос със  сигнирането или маркирането на това, което е консервационен натиск, което се добавя, за да бъде защитен оригинала. Абсолютно сме категорични и аз тук мисля, че няма колебание - оригиналите са си там, те са на лице, просто са надзидани, с изключение на така наречената тухлена сграда. В цялата зона са доста коректно надзидани и сигнирани.

Манол Глишев, един от хората, притеснени от реставрираните старини, коментира:

Относно запазването на археологическия пласт на неговата видима част и неговата видима промяна, не смея да коментирам еднозначно дали няма значителни разрушения, или има такива. За момента, преди да се е образувала и да е заработила нашата работна група мисля, че това би било прибързано от моя страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!