Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта към химията сред учениците минава през експерименти и ефектни опити

БНР Новини
Снимка: архив

Учебникът по химия не е сред любимите четива за повечето от учениците. Химията обаче се превръща в хоби за малки и големи, когато се включат и сами в демонстрационни опити. Често студенти и учени провеждат уроци по химия с безопасни опити, в резултат на които пред очите на децата се появяват цветни разтвори, светлини, дори са придружени със забавни гърмежи и малко дим. Всичко е в името на науката и нейното бъдеще.

Най-актуалното място през октомври за експерименти и химически опити, в които може да се включат и начинаещите е музеят „Земята и хората” в София. Там се провежда Детска лаборатория за приложна и забавна химия. Посещават я предимно ученици от началните и основни училища. Настоящи студенти с успехи на международни състезания по природни науки демонстрират интересни опити, за да покажат вълнуващата страна на химията.

Владимир Милов учи медицина в СУ и е един от привържениците на идеята за популярна наука. Той внимателно подготвят своите колби и епруветки, за да не се допусне грешка при представянето на нагледните опити и експерименти пред младите си приятели. Ето какви наблюдения споделя Владо за досега на младежите до науката:

СнимкаОт по-ранна възраст хората трябва да се занимават с химия и биология. Забелязал съм, че в по-горните класове това са най-трудните предмети, а ако се започне от по-рано, на хучениците ще им е по-лесно да продължат по-нататък и да ги усвоят по-добре. Хубаво е да се правят повече практически занятия, с интересни опити. Ние демонстрираме движение на течности, цветни вещества, които са интересни за по-малки деца. С гърмежи не се занимаваме, тъйкато програмата ни е за по-малките. Освен това в биологията и медицината не е хубаво да има много гърмежи. Демонстрираме опити, които са достъпни и в домашни условия, така че децата хем да учат, хем да се забавляват. Една от тайните, коиторазкриваме е, как учениците сами да определят количеството на витамин С в храните си.

По-смели демонстрации на опити от любимата си наука – химията, прави Мартин Недялков. Неговите опити винаги предизвикват емоция и възхищение сред по-големите, които вече са навлезли в „дълбоките води“ на науката. Мартин е студент по химия и фармация и от четири години е част от университетския Корпус за бързо гърмене.Ето какво казва той за своя опит като част от студентската организация за демонстрации в науката.

Всички студенти от университета могат да се включат в Корпуса за бързо гърмене. Името идва от нещата, с които той се занимава, различни гърмежи, цветни пламъци, разтвори, цветни съединения. Хората харесват ярките и разнообразни опити. Любуват се на светлинните ефекти, които се получават при химичните реакции, а най-много харесват гърмежите. Като цяло идеята на Корпуса за бързо гърмене е да популяризира химията, да покаже на децата и техните родители, че химията не е скучна наука, а атрактивна, забавна и може да бъде много вълнуваща. С проекта, който сме озаглавили „Подвижната лаборатория”, ние обикаляхме из страната. Имахме сбирки в София, Варна, Бургас, Козлодуй, Габрово и т.н. Навсякъде ни приемат много добре и се радват на това, което правим. Със себе си носим всичко необходимо, дори предпазни средства като ръкавици и очила за всички наши приятели. Организирахме по 5-6 опита, при които дадохме възможноста всеки сам да повтори и да усети тръпката от химията. Най-приятното и интересното нещо е, когато ти сам правиш химичен опит със собствени ръце.Аз лично много обичам работата с гърмежи.Получават се интересни неща, но могат да са опасни, затова трябва добре да познаваш свойствата на веществата и съединенията.Дори малък примес от друго вещество, може рязко да промени реакцията и да се стигнедо инцидент. Това е моята задача, да внимавам и да предпазвам публиката от неприятни случки при представянето. А иначе сред любимите ми съединения е водата. Тя е неповторима в природата, защото проявява много аномалии. Все още е рано да разберем цялата тайна наводата, тя продължава да бъде обект на изследване в науката.

Снимка: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05