Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама осъдени за причиняване на смърт на пътя обжалват присъдите си

| обновено на 19.10.15 в 14:41

Пловдивският апелативен съд разгледа жалбата на Цветан Пъков, който на 14-и април тази година прегази в Панагюрище 6-годишно момче. В края на юни Пазарджишкият окръжен съд осъди Пъков на 4 години затвор и му отне шофьорските права за седем години.

Пъков поиска от Пловдивския апелативен съд да намали присъдата му. За сериозно увеличаване на присъдите на шофьорите, причинили смът на пътя, се обявиха за пореден път близки и родителите на загиналото дете. 
Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.

30-годишният Хюриет Сюлейманов поиска от Апелативния съд във Велико Търново да намали наказанието му 15 години затвор, постановено от ловешките окръжни магистрати за катастрофа с три жертви през май миналата година край Луковит.

Подсъдимият избяга в чужбина и затова делото се гледа задочно, а решението на апелативните съдии по неговата жалба се очаква до месец.

Хюриет Сюлейманов, който има 90 висящи преписки и 15 присъди, получи на първа инстанция в Ловеч максималното наказание 15 години затвор за катастрофата, в която с висока скорост и без книжка, удари с колата си автомобил със студенти от Плевен и причини смъртта на трима от тях. Той е в чужбина и обжалва присъдата си чрез служебния адвокат Петър Цолов.

Адвокат Цолов обясни, че исканията на Сюлейманов са да бъде намалено наказанието на половина. Като аргументи той посочи:

Има смекчаващи вината обстоятелства. Има опит да окаже помощ, за което свидетелстват трима свидетели.

Цолов обясни, че няма връзка с подзащитния си:

Нямам връзка с него. Брат му влезе във връзка с мен и ме помоли да обжалвам.

Валя Таслакова, майка на загиналата Цвети, очаква Апелативният съд да потвърди наказанието:

От гледна точка на Хюриет всяко присъствие, далече от правосъдието е добре, всеки миг, намален от тази присъда, е добре. Разчитам на това, че ако е в Германия, каквито данни излязоха по време на делото, аз мисля, че германските власти може би ще го хванат и ще го върнат.

Мъжът никога не е имал шофьорска книжка. Преди началото на процеса Сюлейманов бе под домашен арест, но избяга от страната и все още се издирва.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!