Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скромно участие на България в маневрите на НАТО в Средиземно море

БНР Новини
Снимка: БТА

36 000 военнослужещи, 140 самолета и 60 бойни кораба на повече от 30 страни членки и партньори на НАТО провеждат на териториите на Италия, Португалия и Испания, във водите на Средиземно море и в източната част на Атлантическия океан, най-мащабното военно учение на НАТО за последните 25 години. Наречено „Trident Juncture-2015” („Обединен Тризъбец 2015”), учението официално е предназначено да усъвършенства оперативни способности на военновъздушните, военноморските и специалните сили на участващите държави при едновременни действия от няколко локации и при ръководене от различни щабове. Действията са планирани преди военните действия на Русия в Сирия, но НАТО не крие, че съобразно настъпилите нови военнополитически обстоятелства в района, в сценария им са внесени съответни промени. За да демонстрира ангажираност с отношението и на невоенни фактори, за участие от НАТО са привлечени и над 12 големи международни организации, агенции за подпомагане и неправителствени организации, между които ЕС и Африканският съюз.

Макар скромно, участва и България. Взвод на военната полиция ще изпълнява задачи на територията на Португалия, а друг взвод на сухопътните сили – на територията на Испания. Двайсет и двама българи ще има и в други формирования, под испанско и канадско командване. Военноморските сили ще са представени от фрегатата „Дръзки”, с петнайсетчленен екипаж, в съвместни действия с кораби от Втората постоянна група на НАТО в Средиземно море (SNMG 2).

Че българското участие е скромно, а дори и символично, се илюстрира от факта, че една Португалия, например, която по демографски и стопански мащаби е съизмерима с България, участва в учението с шест хиляди военни. Предвид скромността на българското участие, официално обявеното му предназначение да допринесе за повишаване на оперативните способности на националните въоръжени сили с тези на НАТО, едва ли е първостепенно. Основният замисъл е България да засвидетелства съпричастност с действията на НАТО в Средиземноморския регион.

Но по географските дължини и ширини на учението действат не само сили на Алианса. През май в Средиземно море се проведоха съвместни военноморски маневри на Русия и Китай. Пак там, през юни се проведе военноморско учение на Русия с Египет, а в началото на октомври стана известно, че кораби от оперативната група на военноморския флот на Русия в Средиземно море ще осигуряват защитата на военновъздушната база край град Латакия в Сирия, където се намират руските бойни самолети. Съсредоточаването на противостоящи си военнополитически фактори в региона може обаче да генерира не само епизоди на напрежение и съперничество, но и евентуално сътрудничество. Тези дни военните на САЩ и Русия обсъждаха възможни съвместни мерки за подобряване на сигурността и избягване на неволни инциденти в небето на Сирия. Признаци за напредък във военнополитическия диалог към момента няма, но генералните щабове и командващите на операциите в района от двете страни поддържат отворени канали за връзка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00