Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в Пловдив в защита на ученичката блъсната на автобусна спирка в центъра на града

Пловдив-протест
Снимка: БГНЕС

За пореден път много пловдивчани, близки и съученици на 17 годишната  Катерина Матеева, която беше блъсната на автобусна спирка на централен булевард в града,  се събраха в нейна подкрепа. На протест, който се проведе на площад "Съединение" бяха издигнати плакати с надпис "Искаме справедливост". Започна и подписка с настояване за законодателни промени, които да доведат до по-сериозни наказания за шофьорите, причинили катастрофи  с пострадали или загинали хора. Само за няколко минути подписката беше подкрепена от над 100 души. Очакваме солидна гражданска подкрепа и бърза реакция, каза един от организаторите на протеста студентът Веселин Диманов:

Това, което виждаме в момента и действията на съда като цяло са едни минимални присъди на едни потенциални убийци, и минимално отнемане на шофьорски книжки на същите такива. Смятам, че трябва властта да вземе малко или много предвид мнението на гражданите, а не да се крият по време на избори или да не заявяват никакво желание да обръщат внимание на хората. 

Като припомни, че условните присъди на двамата шофьори, участвали в инцидента , при който пострада Катерина Матеева , бяха заменени с глоби, адвокатът на семейството Татяна Каменова уточни, че с подписката се иска промяна в разпоредбата на член 343 от НК. 

Като се предвидят по-големи наказания, предвиди се разграничение между броя нанесени телесни повреди, по този начин ще бъде избегнато приложението на административно наказание в случаите, когато са налице по-тежки и повече на брой телесни повреди. Този проблем с пътно-транспортните произшествия ежедневно е факт. Така, че единствено със страх от наказание, с което да бъде застрашен предизвикващия произшествието може да бъде избегнато това положение. 

Организаторите на протеста уточниха, че като наберат нужния брой подписи, ще ги внесат в Народното събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!