Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха два нови участъка от пътния коридор Видин - Кулата

| обновено на 22.10.15 в 15:12
Снимка: БГНЕС

Отсечката от автомагистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград беше открита в присъствието на президента, премиера, трима министри и местната власт в Благоевград. Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че пътят от София за Благоевград вече ще може да се измине само за 40 минути.

Строителството на близо 38-километровата отсечка започна в края на юли 2013 година и трябваше да завърши това лято. Заради обема от спасителните археологически разкопки той бе удължен.  Консорциум от една италианска и две български фирми построиха лот 2 на автомагистрала "Струма" между Дупница и Благоевград. Стойността на договора е близо 360 милиона лева. 

Днес бе пуснато движението и по директното трасе на първи участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Тази отсечка е с дължина 3 километра между пътния възел на "Люлин" и моста над река Какач.

Участъкът на Софийския околовръстен път, тук в частта на Западната дъга, е един от най-натоварените, не само за София и за Софийска област, но е един от най-натоварените в цялата страна. Тук преминава целият транзитен трафик в направлението и връзката си с Калотина, но и връзката с магистралите "Хемус", "Тракия", бъдещата северна скоростна тангента, така че, макар и малък по дължина, е една много важна инвестиция за безконфликтно, безпроблемно, безаварийно преминаване., каза Лиляна Павлова.


Вчера председателят на Управителния съвет на "Пътната агенция" Лазар Лазаров подписа договорите за строителство и надзор за изграждането на този участък. Очакванията са Европейската комисия да вземе решение за подкрепа на финансирането на проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!